Protester mot skandalkardinal

Protester i Rom inför minnesmässan

NYHETER

Washington

Amerikanska aktivister planerar protester i Rom på måndagen mot att den amerikanske kardinalen Bernard Francis Law har utsetts av Vatikanen att leda en minnesmässa över den framlidne påven Johannes PaulusII samma dag.

Law var tidigare ärkebiskop i Boston men tvingades att lämna sin post sedan hans stift drabbats av en rad skandaler där präster gjort sig skyldiga till sexuella övergrepp mot barn.

Företrädare för påtryckargruppen Snap, Nätverket för dem som överlevt prästövergrepp, sade att de med avsmak hade fått veta att kardinal Law utsetts att leda en av måndagens mässor.

– Vi kommer att dela ut flygblad utanför mässan, sade Snaps ordförande Barbara Blaine till AFP på söndagen.

– Vi är besvikna över att han får göra detta och det kommer vi att tala om. Det strör salt i offrens sår. Vi anser att han nu borde hålla sig i bakgrunden och inte stå i offentlighetens ljus, tillade hon.

Har blivit en symbol

För många katoliker i USA har kardinal Law kommit att bli en symbol för en kyrkoledning som skyddar prästerna i stället för deras unga offer.

– Vi är kolossalt upprörda över att Law framträder så öppet och att han uppenbarligen är beredd att utnyttja påvens död för sina egna själviska försök att vinna återupprättelse, sade Snaps nationelle chef David Closhessy.

Undergrävt kyrkans auktoritet

Också en annan grupp som företräder prästpedofilernas offer, De trognas röst, sade att Law har klarat sig alltför lätt undan den skandal som har kostat kyrkan dollarmiljoner i juridiska uppgörelser och för många amerikanska katoliker har undergrävt kyrkans auktoritet.

Men andra menar att även om pedofiliskandalerna har varit allvarliga bör de inte tillåtas att överskugga vad som nu sker i Rom.

– För en miljard katoliker runtom i världen är detta inte den allvarligaste frågan, sade fader David O'Connell, ordförande för Katolska universitetet i Washington, på söndagen i tv-kanalen CNN.

Tidigare artiklar:

TT-AFP