SSU-basen hoppar av

Ardalan Shekarabi lämnar posten - förnekar att det har med skandalerna att göra

NYHETER

Ardalan Shekarabi lämnar posten som ordförande i det socialdemokratiska ungdomsförbundet, SSU. Men han förnekar att det har med skandalerna kring förbundet att göra.

Det skriver Svenska Dagbladet.

- SSU har försvagats och jag vill göra allt för att fraktionsstriderna ska ta slut, säger han till tidningen.

Shekarabi har varit ungdomsförbundets ordförande sedan 2003. Men vid kongressen i augusti ställer han inte upp för omval.

Han säger till tidningen att han noga har funderat igenom sitt beslut, och att det finns två anledningar: privatlivet och att SSU behöver en nystart.

- Situationen är allvarlig. Och det måste bli ordning och reda i SSU, säger han till SvD. Vi ska genomföra en omfattande storstädning fram till kongressen.

Friserade medlemssiffrorna

Förbundet skakades nyligen av en skandal när det upptäcktes av medlemssiffrorna friserats. Dagens Nyheter granskade förbundet i flera artiklar, och kom bland annat fram till att SSU i Stockholms län värvat mellanstadieelever i smyg - trots att stadgarna kräver att man måste vara 13 år för att bli medlem. Medlemsantalet styr hur stora statsbidrag ungdomsförbunden får, och förundersökning om bedrägeri inleddes mot bland andra SSU-distrikten i Blekinge och Kalmar.

Pengar gick till valet

Desutom avslöjades ekonomiska frågetecken i samband med valet av Shekarabi som ordförande 2003. Pengar över från en central SSU-fond fördes över till Shekarabis personvalskampanj. Förbundet klarade revisionen, men enligt TT fick Shekarabi kritik för att ha "agerat olämpligt och med bristande omdöme". Han fick dock fortsatt förtroende av förbundsstyrelsen. Så sent som i mars uppgav han, enligt TT, att han ställer upp för omval vid kongressen i augusti.

Nu har han ändrat sig.

Tidigare artiklar:

Karin Klarström