Sayonara, Japan!

Nu reser Victoria till Bangladesh

1 av 2 | Foto: Pressens Bild
omväxling I går avslutade Victoria sin Japanvistelse med ett besök på Hakone Open museum, en sorts japansk motsvarighet till Millesgården, med statyer och skulpturer ute i det fria. I dag reser kronprinsessan vidare till ett av världens fattigaste länder, Bangladesh.
NYHETER

TOKYO/DHAKA. Från vräkiga lyxfester med kejsarfamiljen i Japan till den yttersta misären i Bangladesh.

I dag landar Victoria i ett av världens fattigaste och mest utsatta länder.

- Jag vill göra allt jag kan för att hjälpa, säger hon.

Kronprinsessan Victoria avslutade sin Japanvistelse med en privat resa i Hakoneområdet, där hon bland annat besökte skulptur- och konstutställningen The Hakone Open Air Museum.

Efter det njöt kronprinsessan av utsikten under en picknick på berget Myojin-Ga-Take. Hon tyckte att det var skönt med lite ledighet efter sitt intensiva program.

Skönt se naturen

- Det var spännande att se Tokyo, men det känns verkligen skönt att komma ut i naturen och uppleva det japanska landskapet, säger hon.

I solens rike åt hon bland annat lyxmåltider med kejsarfamiljen och företagsdirektörer. Och så blev det cocktailmingel på den svenska ambassaden.

Men nu väntar allvaret.

I dag åker Victoria till Bangladesh, ett av världens fattigaste länder med över 130 miljoner invånare på en tredjedel av Sveriges yta.

I fyra dagar kommer kronprinsessan att möta fattigdom och misär när hon studerar biståndsverksamhet i landet.

Hälften fattiga

- Det blir en stor kontrast, men väldigt spännande och intressant, säger hon.

I Bangladesh lever hälften av folket under den så kallade fattigdomsgränsen. Den årliga monsunen som för med sig kraftiga cykloner gör att befolkningen ofta drabbas av akuta katastrofer.

- Biståndsorganisationerna gör ett viktigt arbete i landet. Jag studerar krishantering och för mig känns det viktigt att se hur allt fungerar på plats, säger Victoria.

På eget initiativ har hon även begärt att få besöka de områden i landet som drabbats av tsunamikatastrofen.

Daniel Nyhlén