De kränker sina soldater - och blir befordrade

Försvarsledningen: Vi visste inget om den tafsande regementschefen

Foto: privat
tvingades föreställa en hund Sveriges Radios undersökning visar att officerare som trakasserat värnpliktiga sällan får kännbara straff. De behåller jobbet och blir i flera fall befordrade till högre grad. En fänrik som tvingade en värnpliktig att krypa runt på alla fyra i koppel befordrades till löjtnant – medan fallet utreddes av åklagare.
NYHETER

Regementschefens sextrakasserier tystades ner.

Nu tar överbefälhavaren fram hårdhandskarna.

-Vi utesluter varken avsked eller polisanmälan, säger ÖB Håkan Syrén.

Men befäl som trakasserar värnpliktiga slipper ofta kännbara straff, visar en undersökning.

Aftonbladet har talat med ett stort antal tidigare befälselever vid det aktuella regementet.

De berättar att regementschefen sextrakasserat värnpliktiga redan före den kadettbal som nu är aktuell. De säger också att regementsledningen tystat ner det.

"Mycket olämpligt"

Enligt uppgifter till Aftonbladet känner officerarna på regementet till chefens beteende. Trots det hävdar överbefälhavarens talesman Anders Hedgren att försvarsledningen varit ovetande.

-Vi hörde talas om de tidigare fallen först när ni skrev om dem. Annars hade vi agerat, att tysta ner sådant är mycket olämpligt, säger han.

ÖB har på grund av personliga omständigheter inte möjlighet att prata direkt med medierna.

-Han hälsar att han är förbannad och ledsen över det som hänt, säger Anders Hedgren.

Stigit i graderna

Sveriges Radios program Kaliber har gått igenom 37 fall där officerare trakasserat värnpliktiga. 31 av fallen har hittills lett till fällande dom i domstol eller till en disciplinpåföljd.

Inte i något fall har de skyldiga avskedats. 25 av befälen fick fortsätta utbilda värnpliktiga. Tio har befordrats till högre grad.

-Den som mognat och bättrat sig måste få gå vidare. Ingen ska behöva vara dömd för livet, säger Anders Hedgren.

En före detta värnpliktig vid Am4 i Göteborg berättar för Kaliber hur han kränktes av en fänrik. Han tvingades föreställa en hund när han letade efter sitt vapen.

- Jag fick krypa runt på alla fyra i koppel. Jag fick låtsas att jag kissade på olika platser. Och helst skulle jag låta som en hund, men det gjorde jag inte, säger han.

"Muntra former"

I sitt brev till personalansvarsnämnden skriver regementschefen vid Am4 att incidenten med hundkopplet skedde "under muntra former".

Medan fallet utreddes av åklagare blev fänriken befordrad till löjtnant.

Exempel på befäl som befordrats:

Joakim Andersson, Olle Castelius