Vågar du testa vilka gifter du har i kroppen?

NYHETER

Alla bär vi på giftiga kemikalier.

Nu ska familjer inom EU testas för drygt hundra olika miljögifter. Och jämföras mellan generationerna.

Vill du vara med?

Flamskyddsmedel i tyger. Mjukgörare i plast. Ytbehandlare för vattenavstötning.

Många vanliga saker omkring oss, från matförpackningar och smink till datorer och teveapparater, innehåller kemikalier - som visat sig vara giftiga.

Även via luften

De lagras upp i naturen och förs vidare från generation till generation. De sprids över hela jorden med luft och vatten. De ansamlas i potatis och fisk och annan mat som vi äter.

Vi får i oss de flesta gifterna via maten, men också genom huden eller när vi andas.

- Vi ingår i ett jättelikt kemiskt experiment vars konsekvenser vi inte har en aning om. Det behövs en betydligt strängare lagstiftning för att identifiera och stoppa de farligaste ämnena - både för människans och naturens skull, säger Lars Kristoferson, generalsekreterare på WWF. I höstas lät 13 miljö- och hälsoministrar i EU testa sitt blod. 103 kemikalier inom sju grupper undersöktes.

Sveriges miljöminister Lena Sommestad var bäst i test då. Hon hade "bara" 33 kemikalier - huvudsakligen olika varianter av PCB.

Lagras i kroppen

En brittisk undersökning visar att äldre människor har mer av de gamla förbjudna ämnena DDT och PCB. Unga människor har mer av de nya flamskyddsmedlen och ftalaterna (mjukgörare).

Låga doser inte så farliga, men eftersom ämnena bryts ner extremt långsamt och lagras i kroppsvävnaden blir de giftiga.

Till och med spädbarn får i sig kemikalier med modersmjölken.

För att se hur kroppens kemiska soptipp skiljer sig mellan olika generationer, söker nu WWF en familj med mormor, mamma och dotter. Blodproverna tas under våren i 13 EU-länder, och analyseras av ett laboratorium i Holland. I september kommer resultatet.

Målet är att skapa stöd och opinion för den nya kemikalielagen REACH, som ska röstas igenom i EU-parlamentet i höst.

Här är gifterna som ska testas

Eva Barkeman