Skickade miljoner spam – fick nio år

30-årige Jeremy dömdes för att ha skickat skräpmejl

NYHETER

En 30-årig man från North Carolina har dömts till nio års fängelse för att ha skickat spammejl till e-postkonton i USA. Enligt rätten motsvarar straffet samhällets syn på spam.

Den 30-årige Jeremy Jaynes åtalades och dömdes i Virginia, eftersom skräpposten skickats via en server i delstaten, rapporterar tidningen Washington Post.

Enligt domaren döms Jeremy Jaynes till en påföljd som stämmer överens med samhällets syn på – och ofantliga kostnader för – spam.

Skickade miljontals spam

Jeremy Jaynes beskrevs under rättegången som hjärnan bakom en lukrativ spamverksamhet. Han har enligt åtalet skött verksamheten hemifrån med hjälp av sin syster och en kamrat. De tre misstänks inom loppet av ett par dagar ha skickat miljontals spammejl till ett antal America Online-adresser i ett försök att sälja bland annat programvara. Att mailen var så många gör brottet grovt.

Försvaret å sin sidan beskrev Jaynes som en tidigare pojkscout. Jaynes själv sade under rättegången att han aldrig avsåg att skada någon genom att skicka spamposten.

Ingen fara för samhället

– Jag kan garantera rätten att jag aldrig kommer att ägna mig åt marknadsföring på nätet igen, sade han.

Jaynes behöver inte börja avtjäna sitt straff förrän hans fall prövats ytterligare. Enligt domaren finns frågetecken kring den två år gamla lagen mot spam.

– Det här är en lag som prövas för första gången, säger domaren till Washington Post.

Jeremy Jaynes bedöms inte heller utgöra någon omedelbar fara för samhället. Han har varit fri mot borgen sedan i november, men har inte fått lämna Loudoun i Virginia. Hans försvarare ska försöka att få villkoren ändrade så att Jaynes kan resa hem under de fyra år det kan ta att pröva fallet ytterligare.

Karin Lindblom