Gömde pistol i tv:n

Rymmaren Tony Olsson i rätten – med en ny historia

NYHETER

Tony Byströms show i säkerhetssalen: mörk kostym, svart skjorta, silvrig slips, stadig stämma – och en fullständigt makalös historia.

”Rena trolleriet”, muttrade åklagaren.

Foto: PRIVAT
Då olsson, nu byström Tony Byström, som han nu heter, påstår att han genomförde planeringen av rymningen helt på egen hand.

Byström (Olsson när han dömdes för polismorden i Malexander) kom med nya uppgifter: han ledde ensam all planering och även genomförandet av rymningen.

Och båda vapnen, ett skarpladdat och en replik i plast, samt mobiltelefonen hade legat gömda inne i hans cell.

Gömde pistol i tv:n

Hur de kom dit? Nej, det kunde han inte ”upplysa om”. Men, sa han, det riktiga vapnet fanns hos honom redan på Kumla, bland effekterna i förrådet, och två månader efter det att Byström ”knalltransporterats” till Hall kom vapnet dit med hans övriga tillhörigheter.

Några dagar före rymningen fick han tillstånd att gå ner i förrådet och hämta personliga saker, däribland pistolen.

Det var inga problem?

– Nä, jag blev faktiskt själv förvånad.

Och var gömde du sedan vapnet i cellen?

– Inne i teven. Jag hade sågat en lucka på baksidan med hjälp av en bit ståltråd. Om man drar ståltråd snabbt fram och tillbaka blir det friktion och tillräcklig värme för att skära i plast.

Såg nyckeln - och filade

Och hur, undrade rätten, kunde Tony Byström ta sig ut ur cellen den där julinatten förra året? Vem hjälpte honom? Vem öppnade?

– Det var inga problem, sa Byström. Jag hade egen nyckel.

Nyckeln hade han filat fram själv av en plåtbit som han tagit från en av tvättsäckarna. Han hade en nagelfil i cellen och några sandpapper och det tog ganska lång tid att få fram de rätta konturerna i plåten.

– Man får slipa mycket försiktigt, sa Byström allvarligt.

Hur kunde han göra en så exakt kopia?

– Jag hade ju sett den riktiga nyckeln varenda gång de öppnade cellen.

”Det är en jävla fars”

Tio dagar före flykten stack han ut armen genom vädringsluckan och testade nyckeln en sista gång: den passade perfekt, dörren var öppen.

– Det kändes väldigt svårt att låsa igen och gå och lägga sig.

När åklagaren uttryckte skepsis inför alla dessa nya uppgifter om vem som planerat och iscensatt rymningen uppstod en ordväxling som fick domaren att ingripa:

– Det är är en rättegång, sa han.

– Jag tycker att det är en jävla fars, svarade Tony Byström.

Tidigare artiklar

Bo Lidén