”Bara du kan rädda Toby”

Ägare hotar äta upp kanin – om han inte får pengar

NYHETER

Gulliga kaniner används för att pressa djurvänner på pengar på nätet. Kaninen Bernd har redan offrats – trots att ägaren enligt egna uppgifter fått in 70 000 euro. Den isabellfärgade kaninen Tobys ägare håller sitt husdjur som gisslan i en modern form av bondfångeri.

Foto: savetoby.com
Kaninen Toby.

Enligt webbsidan savetoby.com kommer kaninen Toby att slaktas och tillredas om inte ägaren fått in 50 000 dollar i donationer före den 30 juni.

Pengarna har enkelt kunnat sättas in via betalsystemet Paypal. I savetoby.com:s nätbutik finns muggar och kepsar med Save Toby-motiv. ”Bara du kan rädda Toby”, skriver ägaren. Kampanjen uppges hittills ha gett över 24 000 dollar.

Var inte först

Webbsidan savetoby.com skapades för första gången för flera år sedan, men Tobys ägare var inte först med sin affärsidé. savetoby.com är inget annat än en simpel kopia av den tyska Rädda Bernd-kampanjen.

Bernds påstådda ägare har ända sedan förra året krävt en miljon euro för att inte slakta och äta upp sitt husdjur. Samme kanin har tidigare figurerat på en Save Fluffy-sida.

Kanske finns Toby, Bernd och Fluffy bara på nätet? Souvenirerna finns i alla fall att köpa på riktigt. Hjärnan bakom Rädda Bernd-kampanjen är konstnären och fotografen Chris Krohm, aktuell med en utställning i Köln.

Många lurade

Många besökare tycks ha tagit kraven på allvar. Under rubriken nyheter på savetoby.com finns mejl från upprörda besökare. I Tyskland startades namninsamlingar för att rädda Bernds liv. Ägaren ska också ha hotats av militanta djurrättsaktivister. Kampanjerna har diskuterats och resulterat i motkampanjer som killtoby.com.

Uppenbarligen var Bernds ägare inte nöjd med de drygt 70 000 euro kampanjen påstås ha dragit in. Tiden har gått ut och ”Bernd är borta – i kaninhimlen – tråkigt att ni alla lät honom dö”, meddelas på kampanjsidan.

Karin Lindblom