Calle Jonsson friades i dag

Släpptes omedelbart - är fri att resa hem

Foto: ULF HÖJER
En glad Calle Jonsson efter frisläppandet.
NYHETER

Rättegången mot Calle Jonsson fick idag sitt slut.

På tisdagsförmiddagen frikändes han från anklagelserna om mordförsök på greken Christoforos Serdaris, 27.

- Efter fem timmars överläggning kom domaren ut för att meddela domen. Han sade att Calle frikänns på grund av att rätten betvivlar bevisen, säger Aftonbladets utsände Andreas Harne.

– Åklagaren har medgett att Calle är oskyldig. Därmed kan domen inte överklagas. Den är definitiv, säger Sveriges konsul Andreas Andreadis.

Efter beskedet utbröt fullständigt puss- och kramkalas där Calle kramade om både sin familj och sin advokat Vasilis Drossos.

– Det är helt underbart, jag är så lycklig, säger Calles mamma Katarina.

Även Calles pappa Gösta är märkbart tagen och säger till Andras Harne;

– Det gick som vi hade hoppats. Det finns en rättvisa.

Inget pass

Enligt Andras Harne fördes Calle sedan tillbaka till häktet där han fick hämta sina tillhörigheter innan han 19.15 blev slutgiltigt fri att gå.

– Det första han gjorde var att fira med en Big Mac, berättar Andras Harne.

Ambassadrådet Gunnel Wallin, som är på plats på Rhodos, säger till Aftonbladet att de nu ska undersöka vem som ska betala Calles resa hem. Eventuellt kan det bli den grekiska staten som får betala.

– Men först ska vi se till att han får ett pass. Han hade inget när han kom hit, säger hon.

Åtta knivhugg i bröstet

Mordförsöket som Calle friats ifrån skulle ha inträffat på den grekiska ön Kos 2001. Servitören Christoforos Serdaris hävdade att han hamnat i bråk med ”svenskar” och fick då åtta knivhugg i bröstet, magen och låret. Calle Jonsson har hela tiden hävdat att han var oskyldig till brottet och hans familj har stöttat honom i rättegångssalen under hela rättegången.

Försvarsadvokaten kritisk

Calle Jonssons försvarsadvokat Vassilis Drossos var mycket kritisk till den grekiska polisens utredning och pekade bland annat på att det inte utförts någon brottsplatsundersökning, vilket det är lag på i Grekland. Drossos påpekade också att det inte funnits några protokoll för hur Calles blod hanterats och hur tröjan, som kom att bli ett viktigt bevis, i rättegången förvarats. Calle fick själv leta upp sin T-tröja ur en säck med kläder på polisstationen, och Serdaris minnesbild om tröjan stämde inte heller med hur den verkligen såg ut.

Rätten valde slutligen att gå på advokatens linje och ansåg inte att det kunde styrkas att Calle Jonsson verkligen hade knivhuggit Serdaris.

Therese Holmberg