Här får de fattiga mat - av Victoria

"Det är viktigt att se misären"

NYHETER

RANGPUR

Victorias möte med världens fattigaste kvinnor blev gripande.

En chockad kronprinsessa träffade 35-åriga Kawshola som lyckats överleva svälten genom att föda upp getter i Bangladesh.

- Det är viktigt att se misären med sina egna ögon, säger Victoria.

Foto: JACK MIKRUT/PRESSENS BILD
GRIPANDE MÖTE I Lalmonirhat delade kronprinsessan Victoria ut kosttillskott till utsatta mödrar med spädbarn som via ett FN projekt fått hjälp att överleva.

Kronprinsessan Victoria inledde i går sin resa i Bangladesh där hon åkte på en studieresa med FN.

I byn Bakapura blev det ett gripande möte med den 35-åriga Kawshola. Den ensamstående tvåbarnsmamman lever i ett skjul med stampat jordgolv och grästak. Den utmärglade kvinnan har genom ett så kallat mikrolån av FN skaffat sig några getter som hennes familj kan leva på.

Tagen av mötet

- Det känns underbart att Kawshola kan lösa sin situation och på egna ben stolt försöka ta sig ur fattigdomen, säger Victoria.

Kronprinsessan blev mycket tagen av mötet.

-Just de här frågorna ligger mig varmt om hjärtat. Att hjälpa människor att hjälpa sig själva och bekämpa fattigdom är en jätteviktig fråga i världen, säger hon.

Till Sri Lanka

Senare under dagen träffade hon utsatta kvinnor med spädbarn som genom FN:s matprogram får hjälp att överleva.

- I bland känner jag att jag inte gör något alls för att hjälpa. Men när jag ser de här kvinnornas ansikten och den glädjen de utstrålar så blir jag glad.

I morgon fortsätter Victoria sin resa i Bangladesh innan hon åker till Sri Lanka för att besöka områden som drabbats av tsunamikatastrofen.

Daniel Nyhlén

ARTIKELN HANDLAR OM