Nu får Josef,3, stanna

"Det känns så underbart"

NYHETER

Det ofattbara har inträffat.

Treårige Josef får stanna i Sverige.

-Utan Aftonbladet hade det inte gått, säger Josefs fosterpappa Stefan Claesson.

Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
GLÄDJEBESKED Josef har bott hos sina fosterföräldrar sedan han var nyfödd. Trots det ville Utlänningsnämnden avvisa honom. Men nu ser det ut som han får vara kvar.

Aftonbladet berättade i förra veckan om lille Josef som har bott hos sina fosterföräldrar Stefan och Susanne Claesson i Pershyttan, Dalarna, sedan han var nyfödd.

Hans föräldrar som är kurder från Syrien, övergav honom på BB i Falun två dagar efter födseln.

Beslutet har dragits in

Trots att Josef betraktar Stefan och Susanne som sin mamma och pappa beslutade Utlänningsnämnden att Josef skulle avvisas tillsammans med sin biologiska familj den 22 april.

Men i går drogs beslutet in.

Susanne och Stefan blev utom sig av glädje.

-Jag var inne i stan och handlade när Susanne ringde. Hon bara vrålade i telefon. Jag trodde först att det var kört, att vi hade fått ett negativt beslut. Men sen sa hon att Josef och hans familj får stanna. Det känns så jävla underbart, säger Stefan Claesson.

-Utan Aftonbladet hade det inte gått. Då skulle Utlänningsnämnden inte ha brytt sig. Tidigare när vi har ringt dem har de bara hänvisat oss vidare.

Får arbetsro

Men trots att avvisningsdatumet nu är stoppat är Josefs situation fortfarande osäker.

-Beskedet behöver inte innebära att familjen får uppehållstillstånd. Men det ger oss arbetsro och en tid att lägga ner vår själ för att uppehållstillståndet ska beviljas, säger Lars Morell, familjens advokat.

Tidigare artiklar:

Hanna Rydén