Magiker förgrep sig på skolflickor

"Behandlade" dem genom att föra in fingrar i underlivet

1 av 2 | Foto: KRISTER HALVARS
INDIANSK BEHANDLING "Mannen har ett indianskt ursprung och har givit en form av behandling, som i våra svenska ögon, skulle kunna vara någon form av sexuell handling", säger mannens advokat, Tommy Lönnqvist (nedan). Rättegången hålls i Falu tingsrätt.
NYHETER

Den 50-årige "shamanen" sade sig kunna ge en speciell form av indiansk behandling. Metoden gick ut på att föra in sina fingrar i kvinnors underliv.

Nu åtalas han för bland annat grovt sexuellt utnyttjande av underårig och sexuellt tvång mot tio kvinnor. Fem av dem var under 15 år vid tiden för övergreppen.

Mannen har under flera år varit lärare i personlig och andlig utveckling.

I ett eget företag har han haft kurser och samtalsterapi där healing, magi och shamanism varit viktiga delar. Parallellt har han också undervisat i karate.

Åklagaren Ulf Edsfors anser att mannen allvarligt utnyttjat kvinnornas beroendeställning och att han utnyttjat deras hjälplösa tillstånd.

Förmåtts till oralsex

Av åtalet framgår att mannen fört in fingrar i kvinnornas underliv. Flera har han "förmått till oralsex till dess att han fått utlösning".

I några fall handlar det om vaginala samlag. Det ska ha skett både i Dalarna och vid utlandsresor som kursgrupperna har haft.

Mannen förnekar brott och har en annan förklaring.

- Han har ett indianskt ursprung och har givit en form av behandling, som i viss mån i våra svenska ögon, skulle kunna vara någon form av sexuell handling, säger hans advokat Tommy Lönnqvist.

- Men han förnekar brott för att han har aldrig haft någon avsikt att det skulle vara någon sexuell handling.

- Sedan finns det påstående om samlag, vilket han naturligtvis förnekar.

Utmanar rädslor

I vilket syfte gavs behandlingen?

- Man måste se det i ett sammanhang. Han har ju även haft resor med kurser i Argentina och Spanien, lite mera av äventyrskurser. Där man påtar sig utmaningar av olika slag för att konfrontera rädslor och fobier.

- Behandlingen ligger i linje med samma tänkesätt - att man konfronteras med rädslor eller fobier, eller kontaktångest.

Utnyttjat situationen

Ingrid Lundekvam, målsägandebiträde till flera av de unga kvinnorna:

- Han har utnyttjat situationen. Han har varit deras terapeut , lärare och utövat healing, och även varit karatelärare.

Rättegången mot mannen inleds i Falun i nästa vecka.

Anders Johansson