Ingen omröstning om Annika Billström

Finansborgarrådet i Stockholm sitter kvar – intern revolt kom av sig

NYHETER

Trots ihärdiga rykten om en intern revolt behåller Annika Billström, finansborgarråd i Stockholm, makten. Det stod klart efter en lång debatt på onsdagen.

Foto: INGRID PLYHM
Annika Billström slapp förtroendeomröstning.

Annika Billström (s) börjar bli van vid storm.

På onsdagskvällens sammanträde med den socialdemokratiska fullmäktigegruppen i Stockholm diskuterades förtroendet för henne. Men någon förtroendeomröstning blev det inte.

Mötet som i vanliga fall tar några timmar drog ut rejält på tiden och efter fem timmar hade de som ville av de fyrtiotal närvarande ordinarie ledamöterna samt ersättare sagt sitt.

Uppdrag till styrelsen

Kommunsekreterare Tomas Rudin, vars svåra jobb är att ena viljorna, var nöjd efter dagens möte.

- Vi har haft en längre diskussion om bland annat den offentliga kritik som har framförts kring fullmäktigegruppens arbetsformer. Vi har nu uppdragit åt gruppstyrelsen att återkomma med förslag till förbättringar när det gäller arbetsklimat och om fullmäktigegruppens funktioner, säger han till TT.

- Frågan om Annika Billström och förtroendet ligger nu hos arbetarkommunen där den har hört hemma hela tiden, säger han vidare.

Ohållbar sits

Enligt envisa uppgifter om att en stor del av gruppens ledamöter inte har förtroende för Billström som gruppledare spekulerades det om en förtroendeomröstning. Om gruppen inte hade förtroende kunde hon tvingas bort från gruppledarposten vilket i praktiken även skulle göra hennes position som borgarråd ohållbar.

En utlösande faktor till den senaste tidens maktkamp i Stockholms stadshus är bråket om Karin Jonsson, vd för Stockholm Vatten, som Billström ville bli av med efter oklarheter vid utbetalningen av ett lån i bolaget.

Billströms inställning till Jonsson ledde till stark intern kritik mot henne själv. Det såg hon som en led i en smutskastningskampanj.

Varg Gyllander/TT