Nya misstankar mot toppmilitär

NYHETER

Toppmilitären som misstänks för grova övergrepp mot sin fru misstänks nu även för brott mot rikets säkerhet.

Vid en husrannsakan i hans hem hittades hemliga militära handlingar som förvarades slarvigt.

Toppmilitären riskerar nu att fällas för brott mot rikets säkerhet.

Den häktade toppmilitären misstänks för att systematiskt ha våldtagit och misshandlat sin fru mellan åren 1997 och 2004.

Nu misstänks han för ytterligare brott efter att militära handlingar som förvarades "olämpligt" hittats i mannens bostad. Det klassas som brott mot rikets säkerhet.

Ekonomin i gungning

I en personutredning som kriminalvården gjort framgår att den höga officeren haft en årsinkomst på 750 000 kronor om året. Trots det hävdar han att familjen hade stora ekonomiska problem.

I utredningen 48-åringen att han kände stor frustration över familjens ekonomi. Han tycker att han ensam tvingades ta ansvar för ekonomin.

1995 flyttade militärens familj till en gård i Mellansverige. Där byggde de ett stall med plats för 13 hästar. Men kostnaderna blev för höga. Äktenskapet var i kris och paret separerade 2004.

Blev mobbad

Militären berättar vidare att han växte upp i ett mindre samhälle i norra Skåne tillsammans med sina föräldrar och en syster. Idrotten blev tidigt viktig i hans liv. På gymnasiet läste han naturvetenskaplig linje. Där kände han sig trakasserad av sina kamrater. I dag tror militären att mobbningen stärkte honom både i karriären och i idrotten.

Efter värnplikten 1975 fortsatte han på den militära banan och gjorde en rekordkarriär inom försvaret. Han är en av de yngsta i landet som befordrats till överste och senare generalsperson.

Petter Sundsten

ARTIKELN HANDLAR OM