Pastorn: Jag är en apa i en bur

Helge Fossmo lättad - sitter kvar på Kumla

NYHETER

Nu är det klart att livstidsdömde pastorn Helge Fossmo blir kvar på Kumlaanstalten.

- Jag är otroligt lättad, säger pastorn till Aftonbladet inifrån fängelset.

Helge Fossmo fick för första gången lämna Kumlabunkern i förrgår. Han åkte till sjukhuset i Örebro för en rutinkontroll av sin diabetes.

I flera månader har Kriminalvårdsstyrelsen utrett var Helge Fossmo ska sitta av sitt livstidsstraff.

Under utredningstiden har han varit placerad i Kumlabunkern. Men det var inte säkert att Fossmo skulle få stanna kvar där.

Inte förrän i går.

- Det finns ingen hotbild mot mig här. Jag är accepterad, därför är jag otroligt lättad över att slippa byta anstalt, säger Helge Fossmo efter beskedet.

Och han har redan varit utanför fängelsemurarna - för första gången på ett och ett halvt år. I förrgår åkte han på en rutinkontroll för sin diabetes på sjukhuset i Örebro.

Är på specialavdelning

- Med mina kläder från kriminalvården, handbojor och två fångvaktare kände jag mig som en apa i bur. Det var som att vara en tillfällig gäst i det liv som trots allt pågår utanför murarna.

E-huset där Helge Fossmo är placerad är en specialavdelning för livstidsdömda. Många av internerna har varit omskrivna i medierna.

- För en person som Helge Fossmo hade det inte varit lätt att hamna på en normalavdelning. I E-huset har däremot många av de andra också figurerat i media efter ganska spektakulära brott.

- Intresset för en sådan person som honom blir då inte lika stort bland medfångarna, säger Britt-Marie Johansson, chef för Kriminalvårdsstyrelsens riksmottagning.

Många gratulerar

Helge Fossmo berättar för Aftonbladet att många medfångar gratulerat honom till att han får stanna på Kumla.

-Det har varit många handskakningar och ryggdunkningar. Vi har ju jublat lite här naturligtvis. Och på fredag kanske jag köper något extra gott i kiosken för att fira.

Ytterligare en psykundersökning av Helge Fossmo har gjorts i samband med utredningen. Enligt den är han inte psykopat och har inga allvarliga psykiska störningar

- Det var också en lättnad. Även jag blir ju påverkad av allt som sägs i media. Till slut tänker man: "Jag kanske är en psykopat."

Kända grannar till Fossmo i Kumlafängelsets E-hus

Sofia Wadensjö Karén