Shamanen utnyttjade fler än tio

Åklagaren: "Många har gått kurser"

NYHETER

Åklagaren har tio kvinnor som berättar om "shamanens" sexövergrepp.

Men han tror att offren är fler.

- Många har gått hans kurser. De tror säkert att övergreppen ingår i behandlingen - tills de överbevisas.

Foto: URBAN ANDERSSON
HÄR SKEDDE ÖVERGREPPEN På mannens gård "behandlade" han kvinnor.

Den 50-årige "shamanen" åtalades i tisdags för tio fall av sexövergrepp. I fem av fallen handlar det om sexövergrepp mot barn. En flicka var bara tolv år då mannen, enligt åklagare Ulf Edsfors, förgrep sig på henne.

Riskerar fängelse

Mannen riskerar nu flera års fängelse.

-Ett liknande fall, där en naprapat utnyttjade sin ställning mot en patient, gav ett års fängelse. Det här är värre, det handlar om många fler fall - och mot barn, säger Ulf Edsfors.

50-åringen har drivit ett företag med kurser och samtalsterapi där healing, magi och shamanism varit viktiga ingredienser.

Behandling: oralsex

Enligt åtalet har behandlingen bland annat inneburit oralsex, samlag och onani.

Det finns kvinnor som fått samma behandling, men som stödjer mannen och hävdar att det inte handlar om sexövergrepp.

-Jag ska försöka ta reda på varför det finns två fraktioner. Min teori är att de som stöttar honom kanske inte förstått att det är sexövergrepp han sysslat med, säger Ulf Edsfors.

"Offer för komplott"

Aftonbladet talade i går med flera personer i mannens närhet som stödjer honom och tror att han antingen är offer för en komplott eller för en kulturkrock.

-Jag var med på en av kurserna och umgicks både med deltagare och shamanen. Jag kan inte svära på allt, men om det han anklagas för verkligen hänt skulle jag ha märkt något. Det gjorde jag inte, säger en av dem.

Petter Ovander