Fängelsestraff för piratkopiering

Sju män dömda i Köpenhamn för kopiering av program i miljardklassen

NYHETER

Köpenhamn

Sju män dömdes på torsdagen till varierande fängelsestraff av en domstol i Köpenhamn för piratkopiering i miljardklassen. Det är det största piratkopieringsfallet hittills i Danmark.

Gruppen hade i stor skala beställt kopior av spel och datorprogram hos fabriker i utlandet och sedan sålt skivorna vidare till danskar. Den sammanlagda produktionen uppgick till 900 000 cd-romskivor. När en österrikisk cd-tillverkare undrade var licenserna fanns för kopiorna, annullerades kontraktet och männen lät göra jobbet hos mindre nogräknade leverantörer, de flesta av dem i Israel, Polen, Tjeckien och Tyskland.

Microsoft, Adobe och Macromedia

Försäljningen i Danmark var välorganiserad. Utgivningen av cd-skivorna kom under en period en gång i månaden och intresserade kunde via en webbplats kontrollera vilka program som fanns med på kommande utgåvor.

Tingsrätten i Köpenhamn dömde de båda huvudmännen till ett år respektive åtta månaders fängelse.

Männen kopierade företrädesvis program från Microsoft, Adobe och Macromedia. Den sammanlagda förlusten för dessa företag beräknas till motsvarande 4,2 miljarder kronor.

De ovillkorliga fängelsedomarna är en stor seger för den danska Antipiratgruppen som liksom Antipiratbyrån i Sverige är branschens lobbyorganisation mot piratkopiering.

Antipiratgruppen överväger nu att stämma de dömda för att få ut skadestånd. Dagens dom i tingsrätten gäller nämligen endast överträdelse av upphovsrättslagen och tar inte ställning till eventuella skadestånd.

TT-Ritzau

ARTIKELN HANDLAR OM