Finansdepartementet ockuperat av bönder

”Vi stannar tills vi fått mark att bruka och leva på”

Foto: REUTERS
I en välplanerad och fredlig aktion anlände bönderna i buss efter buss och rusade förbi säkerhetsvakterna. De intog samtliga åtta våningar.
NYHETER

Brasilia

Omkring tusen marklösa bönder ockuperade Brasiliens finansdepartement på torsdagen och svor att stanna tills regeringen lovar att förse dem med mark att bruka och leva på.

I en välplanerad och fredlig aktion anlände bönderna i buss efter buss och rusade förbi säkerhetsvakterna. De intog samtliga åtta våningar i byggnaden i hjärtat av Brasiliens politiska huvudstad.

Ockupanterna tvingade departementet att ställa in arbetet och ingen förutom journalister och departementsanställda släpptes in.

- Vi menar allvar. Vi kommer att kämpa tills våra krav bemöts, sade 48-årige Ernan Martines Costa som hade intagit finansminister Antonio Paloccis kontor.

115 000 marklösa familjer

Bakom ockupationen stod en av de många grupper som kräver omfördelning av marken i Brasilien, ett av världens mest ojämlika länder. Enligt aktivisterna finns det 4,6 miljoner fattiga familjer som vill ha mark för att bedriva enkelt jordbruk.

Rörelsen bakom aktionen i Brasilia kräver att regeringen ska frigöra 5,5 miljarder kronor så att målet att bosätta 115 000 marklösa familjer i år kan uppnås.

TT-Reuters