Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

"Hjärnan slutade bara att fungera"

Här är läsarnas mejl om utbrändhet

   Att vara utbränd är som att tvingas gå på havets botten med blytyngder runt fotlederna. Kroppen lyder inte och precis allt stressar och orsakar kortslutning i huvudet. Man blir helt avtrubbad, men känner man någonting över huvud taget är det ångest och panik. Lena

 

   Jag är en helt vanlig, smart tjej. Jag har i hela mitt liv varit duktig, klarat av det mesta. Ända tills den 5 juli 2003. Då sprang jag rätt in i väggen. Jag åkte till psykakuten där jag gråtande försökte förklara hur jag mådde. Jag hade inte en tanke på att jag skulle vara utbränd. Till professorn som säger att utbrändhet inte finns: Du är välkommen att spendera ett dygn med mig. Jag kan berätta hur det känns varje sekund. Du kan få vara med när jag får ångest över att behöva gå på toaletten, du kan få känna min värk i mina axlar och käkar.

Ulrika Lindström

 

   Tristess, enformighet, ingen utveckling. Det tror jag gör att man blir utbränd.

Om möjligheten att byta jobb skulle finnas eller åtminstone vara enklare så skulle många överge sina gamla yrken och utbilda sig till något annat.

Maija-Liisa Åsenbrygg

 

   Jag anser att man ska vara aktiv i den mån det går. Det kan vara viktigt att komma ut och träffa andra människor och ha några rutiner att följa, men det går inte att sköta ett normalt jobb. Louise

 

   Utbrändhet beror inte bara på arbetet utan också på idiotiska chefer och att det inte går att byta arbetsgivare inom till exempel vård, skola och omsorg.

Karl-Axel Bartholf

 

   Att utbrändhet är en påhittad diagnos är så fel man kan komma. Jag gick in i väggen våren 2002. Sex dagar efter jag dömde kvartsfinalen mellan Tumba och Redbergslid i herrarna Elitserie.

Jag vill inte bli sjuk och sjukskriven, jag stod ju på toppen i min karriär på alla plan. Pang, sa det. Sedan var det svart. Hjärnan slutade att fungera. Jag fick svårt med tal och skrift och skakade i hela kroppen och tappade minnet.

Ronny Brännström

 

   Utbrändhet är ingen sjukdom, men en varningssignal att man måste sätta sig ner och tänka om med sitt liv.

Man kanske börjar bli för gammal och inte orkar med i samma tempo. Så man kanske måste byta jobb eller prata med sin chef om detta i tid så att det inte går för långt. Man är ju bara en människa i alla fall.

Pirre

 

   Det är mycket möjligt att begreppen utbrändhet och utmattningsdepression missbrukas av vissa människor. Men detta bevisar inte att alla fall skulle vara bluff.

Åsa Johansson

 

   Jag har jobbat fackligt och politiskt i många år och arbetade för mycket under valet 2002. I augusti hamnade jag efter ambulanstransport på intensivvårdsavdelning på grund av att jag var helt apatisk. Jag var sjukskriven på heltid i ca fyra månader.

Efter denna period började jag arbetsträna. Under tiden har jag återupptagit mitt politiska engagemang och det har varit en rehabilitering i sig. Är man föreningsmänniska är det svårt att helt stå vid sidan av. Det blir en stressfaktor det också. Fredrik Sirberg