Glass-kriget i fp

Rasistdebatten om nya Nogger splittrar partiet

1 av 2 | Foto: LASSE ALLARD
Nyamko Sabuni: Jag gillar den vanliga noggern, men jag är inte förtjust i lakrits. För salt för mig, men lakritsmänniskor kommer att bli överförtjusta.
NYHETER

Socialdemokraterna bråkar om makt.

I folkpartiet träter man om glass.

I centrum för bråket: den nya glassen Nogger Black.

Lakritsglassen som i dagarna lanserats av GB väcker starka känslor. Den ideella organisationen Centrum mot rasism, CMR, blev så upprörda att de i ett pressmeddelande uppmanade till bojkott av glassföretagets produkter.

De anser att lanseringen av glassen är rasistisk.

Riksdagsledamoten Nyamko Sabuni (fp) tycker att kritiken är larvig.

Viktigare frågor

-Ska man debattera rasism och diskriminering finns det viktigare frågor att ta upp istället för att ge sig på en fjantig glassdebatt. Jag fattar inte hur de har tänkt. Det känns som ett gigantiskt tankefel, alla vet väl att Nogger kommer från nougat.

Mikael Trollin (fp), kommunpolitiker i Stockholm, är en av Sabunis skarpaste kritiker i den interna striden i folkpartiet om integrationspolitiken.

Inte heller i glassfrågan är de ense.

Inte kränkt

-Min första reaktion var att CMR:s reaktion var löjlig. Men efter att ha funderat en stund ändrade jag mig. I länder som USA som kommit längre på integrationsområdet är det de förfördelade som avgör vad som är kränkande. Om några känner sig kränkta tycker jag att man ska ha stor respekt för det.

Vad känner du personligen om glassen?

-Personligen känner jag mig inte kränkt. Jag är uppvuxen i Sverige och vet att Nogger kommer från ordet nougat, men alla vet inte det.

Jens Kärrman