Många döda i hotellbrand

Gäster kastade sig ut genom fönstren

1 av 5 | Foto: AP
Branden på Paris-Opéra bröt ut strax efter klockan två på morgonen. Ambulanser från hela Paris kallades till platsen.
NYHETER

PARIS/STOCKHOLM

20 människor varav 10 barn tros ha omkommit tidigt i morse vid en kraftig hotellbrand i Paris.

Panikslagna gäster kastade sig ut genom fönstren för att undkomma lågorna.

- Flera av de döda är barn, berättar Aftonbladets utsände direkt från Paris.

Klockan var strax efter två i natt när dödsbranden bröt ut i ett av rummen i det fem våningar höga budgethotellet Paris-Opéra i nionde arrondissementet. Enligt den franska tidningen Le Monde är den totala dödssiffran 20 personer varav 10 barn.

Katastrofscener utspelades då panikslagna människor försökte rädda sig genom att kasta sig ut genom fönstren på femvåningshuset.

– Jag såg tre personer hoppa, bland dem en kvinna och hennes lilla barn. De rörde sig inte när de landat, säger Chakib San. Han bor granne med hotellet och blev ögonvittne till katastrofen.

– Alla skrek och det låg kroppar på gatan.

Enligt brandkårens talesman Laurent Vibert omkom minst tretton människor vid branden. Hotellet var en dödsfälla, med bara en trappa och flera rum saknade fönster.

”Utlänningar bland offren”

– Borgmästaren i Paris har precis besökt platsen. Enligt de senaste uppgifterna är alla de omkomna afrikaner, Aftonbladets fotograf Nikolai Jacobsen direkt från Paris.

Fem av de döda uppges vara barn. Tre av de skadade är kanadensare.

Enligt UD är det oklart om det fanns några svenskar på hotellet, som ligger mitt i turistkvarteren.

– Vi vet inte ännu. Enligt den franska polisen var de boende afrikanska storfamiljer som de sociala myndigheterna hyrt in, säger Lars-Olof Lundberg vid UD:s presstjänst.

– Det var alltså inget turisthotell och det minimerar väl risken att någon svensk skulle bo där. Men man kan aldrig utesluta det. Det finns svenskar överallt i världen.

Den svenska ambassaden i Paris står därför fortfarande i beredskap.

– De står i kontakt med polisen i Paris, som ansvarar för identifieringen. Skulle det vara någon som polisen misstänker är svensk så hör de genast av sig till ambassaden, säger Lars-Olof Lundberg.

Minst 57 skadade

Minst 57 personer uppges ha skadats vid brandkatastrofen, tio av dem allvarligt.

– Det är den värsta katastrofen på länge i Paris, säger räddningschefen Bernard Périco.

Samtliga brandkårer i centrala Paris deltog i räddningsarbetet och minst 250 brandmän deltog i släckningsarbetet.

Brandkåren har av hotellets ledning fått uppgift om att 76 personer bodde där i natt, uppger BBC.

Det närliggande varuhuset Gallerie Lafayette användes som uppsamlingsplats för alla skadade och chockade turister som tvingades lämna sina rum mitt i natten.

En tillfällig akutmottagning och ett provisoriskt bårhus sattes också upp vid Lafayette, enligt AFP.

Hoppade från fönstren

Enligt ögonvittnen hoppade gäster i panik från sina hotellfönster när branden bröt ut.

Mer än 50 brandbilar fanns tidigt i morse på plats vid hotellet, som ligger mitt i Paris turistkvarter. I området finns bland annat stadens världsberömda operahus och Place Pigalle.

En förtvivlad gråtande afrikansk kvinna befann sig i ösregnet framför det utbrunna hotellet strax före klockan sex på morgonen.

Hon berättade för TT:s reporter att hennes syster med make och barn bott på femte våningen och att hon inte visste vad som hänt dem. Så fort hon fått reda på att hotellet brunnit hade hon begett sig dit.

Polisen misstänker att branden började i ett frukostutrymme på första våningen. Kraftig rökutveckling gjorde att hotellet snabbt fylldes av kvävande brandrök.

Johan Edgar, Anders Thoresson, Caroline Olsson