- Han kan mörda igen

Dödade två och utvisades - tros vara tillbaka i Sverige

Foto: polisen
FRI EFTER NIO MÅNADER Under en videofilmad rekonstruktion berättar Goran Kotaran för polisen hur han slog en manlig bekant medvetslös, slängde honom i Säveån och lät honom drunkna. Nu är dubbelmördaren på fri fot. Och tillbaka i Göteborg för att begå nya mord, enligt polisen.
NYHETER

Goran Kotaran, 21, begick två mord och släpptes fri efter nio månader.

Nu är han tillbaka i Sverige - för att begå ännu fler mord, misstänker polisen.

Polisen spanar intensivt efter Goran Kotaran, som har begått två mord i Göteborg och är medlem i brottsorganisationen Original Gangsters.

-Han har tidigare visat sig vara farlig, säger åklagare Carl Bergström.

Den senaste morddomen föll i april förra året. Goran Kotaran dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård och utvisning till hemlandet Bosnien-Hercegovina.

Redan den 5 februari i år skrevs han ut från vården och sattes på ett flygplan till Banja Luka. När han klev av planet var han en fri man.

"Vården upphörde"

-Vi har inget avtal om överföring av rättspsykiatrisk vård med Bosnien-Hercegovina. Därför upphörde vården, säger Carl Bergström.

Bara en månad senare ska Goran Kotaran ha återvänt till Göteborg.

Enligt ett hemligstämplat dokument från Göteborgspolisen finns det "uppgifter om att han är beväpnad och är här för att mörda någon eller flera personer".

De tilltänkta offren är två män som kopplas till organiserad brottslighet i Göteborg, uppger Aftonbladets källor.

Polisens och åklagarens mardröm har därmed blivit sann. En dubbelmördare har kommit billigt undan - och kan fortsätta begå grova brott.

-Han är visserligen utvisad och är förbjuden att vistas i Sverige, men i dessa tider är det svårt att hindra det, säger Carl Bergström.

En månads fängelse

Om polisen hittar Kotaran riskerar han en månads fängelse för att ha brutit mot utlänningslagen.

-Men han kan också bli "kryssad" igen, få vård och utvisas på nytt. Han skulle i praktiken kunna veckopendla till Sverige, säger Carl Bergström.

De märkliga turerna kring Goran Kotaran beror på en krock mellan olika lagar.

Normalt beslutar länsrätten när brottslingar på rättspsyk ska friges. Domstolen säger ofta nej med hänvisning till återfallsrisken.

Men för brottslingar som även har dömts till utvisning gäller andra regler. Läkarna inom rättspsykiatrin bestämmer själva när utvisningen ska verkställas.

Enda kravet är att patienten är i "transportabelt skick".

Carl Bergström är kritisk:

-Vi åklagare har inget att säga till om alls. Det är en frustrerande situation, säger han.

På justitiedepartementet pågår det långsamma arbetet med att ändra lagen.

-Ett förslag är ute på intern beredning mellan olika departement. Vi har skissat på att en ny lag kan börja gälla 1 juli 2006, säger Gunnar Holmberg, sakkunnig på justitiedepartementet.

Offret sköts ihjäl - på sin födelsedag

Andreas Harne