Anti-japanska kravaller i Kina

NYHETER

Peking

Japan krävde på lördagen ett stopp för antijapanska demonstrationer i Kina.

Arga kineser demonstrerade samtidigt för andra helgen i rad mot japansk nationalism.

- Ambassaden har uppmanat de kinesiska myndigheterna att vidta nödvändiga åtgärder för att stoppa kinesiska folkhopars olagliga våldsaktioner, sade en talesman för Japans ambassad i Peking till AFP.

Under lördagen demonstrerade kineser i Shanghai, Hangzhou och Tienjin mot Japan. Den utlösande orsaken var en ny historiebok för japanska skolor där japanska övergreppen i Kina under kriget anses bli sopade under mattan.

Kineser och även koreaner irriteras allmänt av vad som uppfattas som storvulen japansk nationalism.

Det fanns inga tydliga tecken på att de kinesiska myndigheterna stödde demonstrationerna. Japanfientliga grupper har på webbsidor uppmanat folk att demonstrera och angett tidpunkter och samlingsplatser i flera städer inför denna lördag.

Under de första timmarna rapporterades cirka 10 000 demonstranter i Shanghai och lika många i Hangzhou längre söderut på kusten. I Tianjin i norra Kina deltog cirka 2 000 personer.

Våldsamt i Shanghai

I Shanghai kastade demonstranterna tomater, flaskor, stenar och påsar med röd och grön färg mot japanska konsulatet. Flera fönster krossades. Kravallpolis bildade kedja för att hindra de argaste från att ta sig in i huset.

- Gå in! Gå in! Släpp in oss! skrek demonstranterna.

Polisen nöjde sig med att i högtalare uppmana dem att skingra sig, rapporterade AFP-journalister på plats.

Japanska företag och bilar utsattes också för attacker i Shanghai.

Förra helgen angrep demonstranter Japans ambassad i Peking. Demonstrationer hölls då också i Kanton och Shenzhen i södra Kina.

Lugnt i Peking

I Peking syntes denna helg inga demonstranter. På Himmelska fridens torg, där demonstranter uppmanats att samlas, fanns bara poliser. Det var där demokratidemonstranter våren 1989 tog över centrum så till den grad att de kinesiska ledarna inte ens kunde komma fram med den gästande sovjetledaren Michail Gorbatjov.

På söndag väntas Japans utrikesminister Nobutaka Machimura till Peking.

I Hangzhou uppmanade demonstranter på flygblad till bojkott av japanska varor. En del hade röda pannband. Omkring 500 poliser avvaktade utvecklingen.

- Vi har stränga order att inte råka i strid med studenterna, sade en vakt i telefon.

En reporter på en tidning i Hangzhou sade att han och hans kolleger fått order att inte skriva något om protesten.

Tang Jiaxuan, en framträdande kinesisk tjänsteman, framförde kritik mot Japan samtidigt med oroligheterna.

Tang kritiserade enligt Nya Kina japanska ledares årliga besök på Yasukunitemplet, där dömda krigsförbrytare är begravda.

Japans premiärminister Junichiro Koizumi brukar varje år besöka Yasukunitemplet i Tokyo.

TT-AFP