Paketerat manslik funnet i Gnesta

Foto: staffan löwstedt/Scanpix
Ett paket med ett manslik hittades på lördagen i en skog nära Gnesta i Södermanland.
NYHETER

Ett paket som innehåller en död, vuxen man, eller delar av en död man, hittades vid 12-tiden på lördagen i ett skogsparti cirka fem kilometer väster om Gnesta i Sörmland.

KARTA: PATRIK LINDVALL

– Det var en privatperson som ringde om ett misstänkt paket och patrullen som kom dit öppnade så pass mycket att de såg en kroppsdel som de kunde konstatera tillhörde en människa, säger Leif Engstrand, presstalesman vid Sörmlandspolisen.

Kan vara ihopvikt kropp

Paketet lämnades därefter orört och polisen kunde timmar efter fyndet inte ge något hundraprocentigt säkert svar på om det handlade om en styckad kropp eller inte. Senare på kvällen slog polisen fast att det kan röra sig om en kropp som vikts ihop.

– Vi har kunnat konstatera att det handlar om en man, ålder okänd, men paketet öppnas inte helt förrän det kommit till rättsläkarstationen i Solna. Tidigast efter undersökningen där lämnar vi besked om det handlar om en hel kropp eller inte, säger Leif Engstrand till aftonbladet.se vid 19.40-tiden på lördagen.

Mordutredning inledd

Paketet som hittats var enligt uppskattning från den första patrullen på plats mindre än en fullvuxen människa. Förklaringen kan alltså vara att kroppen vikts, alternativt styckats.

En förundersökning om misstänkt mord har inletts. Enligt Leif Engstrand finns det inte någon försvunnen rapporterad i Sörmland som skulle kunna passa in på signalementet.

– Det är svårbedömt hur länge kroppen legat i skogen. Nyligen låg det snö i området och sådant påverkar förruttnelsen, säger han.

Fyndet gjordes ett tiotal meter in i skogen vid vägen mellan Ekeby och Hällesta, väster om Gnesta. Kroppen låg inte direkt synlig utan var delvis dold.

Enligt TT kontaktade Sörmlandspolisen under lördagen kollegorna i Stockholm som arbetar med att lösa fallet med den manskropp som nyligen hittats styckad i två paket vid Slussen och Danvikskanalen. Fortfarande saknas kroppsdelar.

– Naturligtvis undersöker vi samband. Även om vårt fynd inte rör sig om bara någon enstaka kroppsdel är vi ändå intresserade av tillvägagångssätt och andra eventuella likheter, säger Leif Engstrand till TT.

Robert Triches