Norrland: Det blir lika varmt som i södra Sverige

NYHETER

I sommar finns det ingen anledning att flytta på sig om man är norrlänning.

I juli blir det i stort sett lika varmt där som i södra Sverige.

- Norrland får bästa sommarvädret i slutet av juli och början av augusti, säger väderexperten Wolfgang Röder.

Foto: LENNART JÖNSSON/NSD
Kul på camping Killarna Henry Orajärvi, Juuso Häkkinen och Jussi Häkkinen stortrivs vid badplatsen på Seskarö Camping utanför Haparanda.

Början av sommaren blir varken bättre eller sämre än normalt i Norrland, enligt den tyske meteorologen Wolfgang Röder, som gjort en specialprognos för området.

I juli blir det visserligen nästan en grad under normaltemperaturen för månaden, men eftersom det är ännu kallare än normalt söderut i Sverige finns det ingen anledning att åka dit.

- Dessutom kommer det under de månaderna mer regn i södra halvan av landet, säger Wolfgang Röder.

Orsaken är en för Sverige olycklig vädersituation.

-Under juni och större delen av juli domineras vädersituationen i Sverige av lågtryck över Finland och Baltikum. Det leder till vindar från nordväst eller nord med kall luft.

Högtryck i slutet av juli

Först från omkring 20 juli börjar högtryck växa sig in över Skandinavien. Det blir allt fler dagar med strålande sol och badtemperaturer.

- I augusti blir det riktigt varma dagar. I Norrland kan medeltemperaturen för månaden komma upp i 1,2-1,8 grader varmare än normalt.

Det är små förändringar i den här prognosen jämfört med den första långtidsprognosen för sommaren som Wolfgang Röder ställde för en månad sedan.

"Det blir varmare"

- Det blir inte lika kallt i juli som jag tidigare trodde och det blir något varmare i augusti.

Wolfgang Röder ställer sina långtidsprognoser genom att studera hög- och lågtryckens banor över norra hemisfären och jämför det sedan med statistik från tidigare år.

Tack vare sitt enorma statistiska material har han upptäckt att vädersituationen vid vissa tider på året påverkar hur vädret ska bli flera månader i förväg.

Framför allt mars och april har stor betydelse för hur sommarvädret ska bli.

-Man brukar säga att ett kallt och regnigt april är ett gott tecken för en bra sommar. I år tyder det mesta dock på att det blir mest högtryck i Sverige i april.

Under de snart tio år Aftonbladet har anlitat Wolfgang Röder har ungefär två tredjedelar av hans långtidsprognoser visat sig vara i stort sett korrekta.

- Man måste alltid räkna med en viss felmarginal när det gäller temperaturavvikelserna, säger han.

Per-Ola Ohlsson