Västsverige: Värmen kommer först i augusti

NYHETER

Göteborg. Det som väntar på något gött väntar aldrig för länge.

I slutet av juli kommer sommarvärmen till Göteborg och Västsverige. Det visar väderexperten Wolfgang Röders prognos för området.

Sommaren börjar annars dåligt i Västsverige liksom i resten av landet enligt den tyske meteorologen Wolfgang Röder.

Hans långtidsprognos för den första halvan av sommaren är en gråmulen och ganska regnig historia.

- Under juni och större delen av juli domineras vädersituationen i Sverige av lågtryck över Finland och Baltikum. Det leder till vindar från nordväst eller nord med kall luft.

Först från omkring 20 juli börjar högtryck växa sig in över Skandinavien. Det blir allt fler dagar med strålande sol och badtemperaturer.

- I augusti blir det riktigt varma dagar. I Västsverige kan medeltemperaturen för månaden komma upp i 2,1 grad varmare än normalt.

Det är små förändringar i den här prognosen jämfört med den första långtidsprognosen för sommaren som Wolfgang Röder ställde för en månad sedan.

- Det blir inte lika kallt i juli som jag tidigare trodde och det blir något varmare i augusti.

Wolfgang Röder ställer sina långtidsprognoser genom att studera hög- och lågtryckens banor över norra hemisfären och jämför det sedan med statistik från tidigare år.

Tack vare sitt enorma statistiska material har han upptäckt att vädersituationen vid vissa tider på året påverkar hur vädret ska bli flera månader i förväg.

Framför allt mars och april har stor betydelse för hur sommarvädret ska bli.

- Man brukar säga att ett kallt och regnigt april är ett gott tecken för en bra sommar. I år tyder det mesta dock på att det blir mest högtryck i Sverige i april.

Under de snart tio år Aftonbladet har anlitat Wolfgang Röder har ungefär två tredjedelar av hans långtidsprognoser visat sig vara i stort sett korrekta.

- Man måste alltid räkna med en viss felmarginal när det gäller temperaturavvikelserna, säger han.

Per-Ola Ohlsson

ARTIKELN HANDLAR OM