Sydsverige: Värmen kommer först i augusti

NYHETER

MALMÖ

Grattis sydsvenskar.

I augusti får ni det varmaste vädret i hela Sverige.

- Om jag varit sydsvensk hade jag sparat min semester till slutet av juli och början av augusti, säger väderexperten Wolfgang Röder.

Sommaren börjar annars dåligt i södra delen av landet liksom i resten av Sverige, enligt den tyske meteorologen Wolfgang Röder.

Hans långtidsprognos för den första halvan av sommaren är en gråmulen och ganska regnig historia.

- Under juni och större delen av juli domineras vädersituationen i Sverige av lågtryck över Finland och Baltikum. Det leder till vindar från nordväst eller nord med kall luft.

"Riktigt varma dagar"

Först från omkring 20 juli börjar högtryck växa sig in över Skandinavien. Det blir allt fler dagar med strålande sol och badtemperaturer.

- I augusti blir det riktigt varma dagar. I södra och sydöstra Sverige kan medeltemperaturen för månaden komma upp i 2,1 grad varmare än normalt.

Det är små förändringar i den här prognosen jämfört med den första långtidsprognosen för sommaren som Wolfgang Röder ställde för en månad sedan.

- Det blir inte lika kallt i juli som jag tidigare trodde och det blir något varmare i augusti.

Wolfgang Röder ställer sina långtidsprognoser genom att studera hög- och lågtryckens banor över norra hemisfären och jämför det sedan med statistik från tidigare år.

Mars och april avgör

Tack vare sitt enorma statistiska material har han upptäckt att vädersituationen vid vissa tider på året påverkar hur vädret ska bli flera månader senare.

Framför allt mars och april har betydelse för hur sommarvädret ska bli.

- Man brukar säga att ett kallt och regnigt april är ett gott tecken för en bra sommar. I år tyder det mesta dock på att det blir mest högtryck i Sverige i april.

Har rätt nästan alltid

Under de snart tio år Aftonbladet har anlitat Wolfgang Röder har ungefär två tredjedelar av hans långtidsprognoser visat sig vara i stort sett korrekta.

- Man måste alltid räkna med en viss felmarginal när det gäller temperaturavvikelserna, säger han.

Per-Ola Ohlsson

ARTIKELN HANDLAR OM