Victoria fick barnen på soptippen att le

Prinsessan: Skönt att se att de har hopp trots allt elände

Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX
från slott till slum Barnen i slumområdet Blumendahl i Colombo bor alldeles intill soptippen. Många av dem får nöja sig med de "leksaker" de kan hitta bland soporna. "Jag önskar att jag kunde åka med prinsessan till Sverige och bo i ett slott", säger Adol, 11, när han träffar Victoria.
NYHETER

COLOMBO

Här möter Victoria barnen som bor på sophögen.

Kronprinsessans besök i slummen på Sri Lanka blev gripande.

- Det är otäckt att se hur hemskt de här människorna har det, säger hon.

Foto: Jack Mikrut/ PRESSENS BILD
Den gamle mannen sitter och vilar i sitt hus i slumområdet och märker inte att kronprinsessan tittar förbi.

Kronprinsessan Victoria blev mycket tagen när hon vandrade omkring i sopstaden Blumendahl mitt i Colombo. Här i landet lever över 50 procent av befolkningen på under 14 kronor varje dag. Misären är nästan obeskrivlig.

"Klart att jag blir berörd"

Omkring 60 000 människor i området bor under plåt- och kartongtak. Barnen lever på den gigantiska sophögen mitt i samhället. Det stinker avföring i gränderna. Ett av hjälporganisationernas viktigaste mål är att få ett fungerande avlopp till hushållen.

- Det är klart att jag blir berörd. Men trots allt elände är det ändå skönt att se barnens leenden och att de har hopp, säger Victoria.

Adol är 11 år. Han har lärt sig ett par meningar engelska och berättar att han aldrig har fått leksaker av sina föräldrar. Istället hittar den lille pojken grejer på soptippen som han kan leka med.

- Det är första gången jag ser en prinsessa. Hon verkar snäll och kunde jag få önska något så skulle jag åka till Sverige och leva med henne i ett slott, säger han.

"Vi är privilegierade"

Victoria vandrar vidare bland skjulen, där övergrepp mot barn och kvinnor är ett stort problem. Bara i huvudstaden Colombo finns 1614 slumområden - alla hälsofarliga att leva i.

Kronprinsessan är en av Sveriges rikaste kvinnor. Är det svårare att känna empati när man är så privilegierad som du är?

- Nej, absolut inte. Vi är alla individer, men man kan alltid lära sig. Alla i Sverige är ju privilegierade, men det viktigaste är att vi är engagerade i det här, säger hon.

Daniel Nyhlén