Människoben och kläder hittade vid slott

Polisen har inlett utredning om mord

1 av 3 | Foto: DAVID MIKLIC/SCANPIX
Polisens tekniker undersöker fyndplatsen på söndagen.
NYHETER

Ännu en person har hittats mördad i Stockholm.

I en nygrävd grop har polisen funnit benpipor och kläder.

-Det kan handla om en grav, säger Björn Åhlin vid polisen i Södertörn.

Vid lunchtid på söndagen bekräftade polisen för aftonbladet.se att det var ben från en människa som hitttats vid Sturehofs slott i Norsborg.

– Det stora benet som hittats är ett lårben från en människa. Men vi vet inte om det är från en man eller kvinna, säger Christer Ahlström vid Södertörnspolisen.

Nu inleder polisen en mordutredning.

– Det här blir ett så kallat spaningsmord. Vi har inga misstänkta och heller ingen aning om vem offret är. Vi har inte något uppslag om vem det kan vara.

Härnäst kommer det att göras en omfattande utgrävning kring fyndplatsen.

– Det första jag ska göra nu är att kalla in mer folk så vi kan sätta igång och gräva omedelbart, säger Christer Ahlström till aftonbladet.se.

Lårben stack upp

Strax före klockan nio i går kväll gjorde en kvinna på kvällspromenad det makabra fyndet.

Vid Sturehofs slott i Norsborg söder om Stockholm hittade hon vad polisen tror är en nygrävd grav med ett alarmerande innehåll.

Ur marken stack delar av ett lårben upp - höftbenkulan och cirka tio centimeter av benpipan. Dessutom låg tre revben på marken.

Enligt polisen är gropen 180 centimeter lång och 80 centimeter bred och man tror att djur kan ha grävt fram de kvarlevor som stack upp.

Förmultnad jacka

Enligt polisen fanns det också en hel del kläder i gropen, bland annat en delvis förmultnad skinnjacka.

Sedan resterna efter minst en styckad person hittats på olika platser i Stockholm, och gårdagens misstänkta mord utanför Gnesta, är polisen mycket uppmärksam på liknande händelser.

Eftersom det var mörkt när fyndet gjordes, och Stockholmspolisens tekniker i går var upptagna i Gnesta, valde man att enbart täcka över gropen och spärra av platsen i väntan på dagsljus.

"Inte röra platsen"

-Teknikerna gjorde en snabb undersökning och bestämde sig för att inte röra platsen förrän en rättsläkare kunde närvara. Om det är en död människa som ligger där är vi mycket angelägna om att inte förstöra några spår genom att klampa omkring i mörkret, säger Kurt-Erik Hansson, vakthavande befäl vid polisen i Stockholms län.

Platsen och de bevis som finns där ska därför undersökas i dag.

Enligt vittnen som Aftonbladet talat med kan kvarlevorna inte ha legat öppet på platsen under någon längre tid. Fyndplatsen är belägen nära en väg och platsen är ett omtyckt strövområde.

Robert Triches, Olle Castelius, Caroline Olsson