Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Experten: Mördaren vill dölja sitt brott

    Styckmord är ovanliga. Men den senaste månaden har tre kroppar hittats i Norden, en i Köpenhamn, en i Stockholm - och nu en i Gnesta.

-Gärningsmannen brukar börja med huvudet. Det är en mental grej. Mördaren vill anonymisera offret, säger kriminologen Leif GW Persson.

Hur vanliga är styckmord?

-Det sker ungefär ett om året. Det är väldigt sällsynt med andra ord. Antagligen finns det ett mörkertal. Mord som aldrig upptäckts.

Finns det några likheter mellan styckmördare?

-Ja, många. Den ena gruppen är män som "råkar" mörda närstående. De vill dölja brottet som ofta skett i den egna lägenheten. Den andra gruppen är uppgörelser bland kriminella. Skulle de här två morden ha en koppling så handlar det med all säkerhet om kriminella.

Man talar om offensiva och defensiva styckningar. Hur skiljer de sig åt?

-Offensiva är ytterst ovanliga. I de fallen har styckningen ett värde i sig för gärningsmannen. Det är en sexuell gärning. Men nästan alla styckmord är defensiva. Det är en praktisk sak som görs för att underlätta transporten av offret.

Vilka redskap används?

-Mördaren tar vad han har. Det krävs i princip bara en kniv, inga motorsågar eller yxor. Är du duktig på det räcker en kniv. De flesta är mindre duktiga och behöver en såg.

Finns det några mönster i hur styckning utförs?

-Ja, man brukar börja med huvudet. Det är en mental grej. Mördaren vill anonymisera offret. Kroppen delas oftast i sju eller elva delar. När det är elva delar delas ben och armar vid knän och armbåge. Sen delas oftast bålen. En kunnig person kan göra det utan att få blod på sig. Jag skulle kunna göra det på en timme.

Varför gräver inte mördaren ner kroppen?

-Dels är det svårt den här årstiden. Dels är det primära för mördaren att få bort kroppen från miljön där mordet inträffat. För mördaren spelar det inte så stor roll om delarna hittas.

Joakim Andersson
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet