Utbildades och fick jobb i Sverige - utvisas

NYHETER

Utlänningsnämnden vill utvisa en irakisk underläkare som arbetat tre år på centrallasarettet i Växjö.

– Ett fullständigt huvudlöst idiotiskt beslut, dundrar överläkare Lars Svensson på sjukhuset.

Läkaren har snabbutbildats i svenska för offentliga medel och har gjort stor nytta, men nu ska han skickas härifrån.

I Växjöprojektet har utländsk vårdpersonal intensivutbildats i svenska, bland annat med pengar från svenska EFS-rådet, som förvaltar pengar från EU:s socialfond, och finansdepartementet. Syftet är att råda bot på den stora läkarbristen i Kronoberg, och den irakiske neurokirurgen var en av de som deltog i projektet.

Efteråt fick han till en början anställning som läkarassistent och så småningom fast anställning.

Stor nytta

I nästan tre år har den irakiske läkaren jobbat i Växjö och har enligt hans chef, överläkare Lars Svensson, gjort stor nytta.

– Vi har brist på underläkare och under en period vet jag inte om jag överhuvudtaget hade klarat mig utan honom, säger han till tidningen Smålandsposten.

Han är mycket upprörd över Utlänningsnämndens beslut att utvisa irakiern.

– Jag fattar inte deras idéer. Vi har brist på underläkare och det tar tio år att utbilda en ny. Här har vi näst intill gratis fått en utbildad person med stor kompetens.

Fler riskerar utvisning

– Det är väl bara att tacka och ta emot. Det vi har kostat på honom har vi fått mycket god valuta för, säger Lars Svensson till Smålandsposten.

På utbildningen går fler utländska läkare, som ännu inte fått sina asylansökningar beviljade och som också riskerar att avvisas.

Personalen på medicinkliniken i Växjö överväger nu att sammanställa en protestlista mot Utlänningsnämndens beslut om avvisning av deras kollega.

Robert Triches