Het påvekandidat har förflutet i Hitler-Jugend

Kardinal Joseph Ratzinger krigade med nazisterna i andra världskriget

NYHETER

En av de i förhandsdiskussionen hetaste kandidaterna till påvestolen – den tyske kardinalen Joseph Ratzinger – har ett mörkt förflutet.

Som 14-åring gick Ratzinger in i Adolf Hitlers ungdomsarmé Hitler-Jugend.

1943 kallades han in till ett luftvärnsförband med uppgift att försvara en BMW-fabrik i München.

Foto: Kimimasa Mayama/Reuters
Kardinalen Joseph Ratzinger – en av de hetaste kandidaterna till påvestolen – har ett förflutet i ungdomsarmén Hitler-Jugend.

Den 78-årige Joseph Ratzingers – påvens närmaste hand och "ärkeideolog" – förflutna är ingen hemlighet, även om han och hans äldre bror Georg Ratzinger ofta deklarerat att de tvingades in i såväl Hitler-Jugend som i den tyska krigsmakten.

1941 blev det mycket riktigt obligatoriskt för alla ungdomar att gå med i Hitler-Jugend – och Joseph och hans bror rättade in sig i ledet.

Deserterade

Joseph Ratzinger har dock noga betonat att han aldrig deltog i strid – eller ens avfyrade ett enda skott.

1944 sattes han i infanteriträning i tyska Wehrmacht, men deserterade. I juni 1945 släpptes han från det allierade krigsfångeläger där han tillbringade krigets sista dagar.

Både Joseph och hans bror Georg har sagt att öppet motstånd mot nazismen var omöjligt för dem i 40-talets Tyskland. Det bästa de kunde göra var att följa med i strömmen.

Men brittiska Sunday Times har talat med personer i kardinalens uppväxtmiljö, som ger en annan bild:

Het kandidat

– Det var möjligt att göra motstånd, och de människorna var en förebild för andra, säger exempelvis 84-åriga Elisabeth Lohner från Traustein i Bayern, där familjen Ratzinger bodde.

– Bröderna Ratzinger var unga och gjorde ett annat val, fortsätter hon.

I förra veckan var Ratzinger – känd som en mycket konservativ och bokstavstrogen katolik – ett av de namn som nämndes oftast i förhandsspekulationen inför påvevalet som startar på måndagen.

Under helgen har dock spekulationerna svalnat något.

Pansarkardinalen

Just hans konservativa framtoning är något som bedömare tror ligger honom i fatet. Han fördömer kvinnopräster, homosexualitet och att präster ska få ingå äktenskap.

Hans smeknamn är talande: "Pansarkardinalen" och "Guds Rottweiler".

Så sent som 1996 fördömde han också popgruppen The Beatles – som då inte hade varit verksamma på över 20 år.

I en omröstning i tyska Der Spiegel nyligen var 36 procent av läsarna motståndare till att Ratzinger skulle utnämnas till påve medan bara 26 stödde honom.

Inför den stundande konklaven – då de 115 kardinalerna samlas för att i enskildhet utse den 265:e påven – spekuleras det att Ratzinger ska ha stöd från minst 50 av kardinalerna.

Att otippade kandidater till sist väljs som påvar är dock inte ovanligt. 1978 var det inte många som satsade sin slant på att Karol Wojtyla skulle bli Johannes Paulus II.

Robert Triches