Clark Olofsson släpps ut - igen

- efter sju år i danskt fängelse

1 av 3 | Foto: KRISTER HANSSON
SLÄPPS UT Om en vecka släpps Clark Olofsson ut från det danska fängelse där han har tillbringat de senaste sju åren, dömd för narkotikasmuggling. Han utvisas direkt till Belgien, där han har sin familj.
NYHETER

Sveriges mest kände brottsling, Clark Olofsson, är på väg att bli en fri man.

Om en vecka släpps han från fängelset i Danmark - och utvisas till Belgien.

-Jag har kontrakt med ett bokförlag och ska skriva böcker, säger han från fängelset.

Clark Olofsson, eller Daniel Demuynck som han heter numera, har suttit sju år i fängelse i Danmark. Om en vecka kliver han ut genom portarna, bara för att omedelbart utvisas till Belgien där han är medborgare.

Ska skriva böcker

-Jag ska åka hem till fru och barn för att fira sommar. Det ska bli otroligt skönt, säger han.

Sin fria tid tänker han använda till att skriva böcker. Han säger att ett förlag redan skrivit kontrakt med honom och att han fått en dator att skriva på.

-Det går inte att skriva här inne men jag har några idéer. Böckerna ska bli både en självbiografi och en historisk genomgång av hur Sverige utvecklats sedan 60-talet då jag började härja, säger han.

Clark Olofsson har under hela sitt långa fängelsestraff kämpat för att få resning i högre instans. Nu friges han precis innan målet skulle ha tagits upp igen.

Kan inte vinna

-De är smarta, de jävla danska kräken. De visste mycket väl att jag skulle mucka den 25 :e när de satte ut rättegången till den 29:e. Om jag inte dragit tillbaka min överklagan hade jag sannolikt fått sitta kvar ytterligare sex till nio månader. Och det vill jag inte.

Men om du vinner i Högsta domstolen kan du få ett stort skadestånd?

-Det sista åklagaren sa till mig var: "Du ska inte tro att du kan vinna över Danmark". Ett helt land har hoppat på mig och bestämt sig för att fälla mig för något som jag inte gjort. Då finns det inget att göra.

Du har hela tiden hävdat att du är oskyldig?

-Jag är ingen oskyldig typ och gör en massa skit. Men fäll mig för fan för de brott jag begått, inte för något påhittat. Jag har fått betalt för gammal ost. Jag rånade en massa banker här i Danmark på 1970-talet som jag aldrig åkte fast för. Det vet de och nu ger de igen.

Du har suttit 31 år i fängelse. Kommer du att sluta begå brott?

-Vad i helvete ska jag kunna svara på en sådan fråga?

Polismord, bankrån, rymningar och knark - ett liv fyllt av brott

Olle Castelius