Så ska s få seniorerna tillbaka

100 000 över 60 ska tillfrågas i stor enkät

NYHETER

Kriget om seniorväljarna har börjat.

Med en jätteenkät ska socialdemokraterna vinna tillbaka Sveriges gamla.

-Vi har sett oroande tecken på att partiets ställning försvagas bland de äldre, säger en socialdemokrat.

Foto: AFTONBLADET
En viktig väljare.

I de senaste opinionsmätningarna har socialdemokraterna tappat bland de äldre väljarna. Vänds inte den trenden är nästa val förlorat, konstaterar partiledningen i ett internt pm som Aftonbladet tagit del av.

100000 enkäter

För att vända trenden går partiet nu till motoffensiv. Med start i dag distribueras 100 000 enkäter till folk över 60 år - en grupp som socialdemokraterna nu kallar seniorer istället för pensionärer.

Svaren ska analyseras och ligga till grund för diskussionerna på partiets kongress i oktober.

Att 40-talisterna är på väg att gå i pension avspeglas tydligt i enkätfrågorna.

Bland annat öppnar socialdemokraterna för möjligheten att en del vill fortsätta att lönearbeta eller göra frivilliginsatser även efter pensionsstrecket.

Kamp mot borgarna

Stor vikt läggs också vid trygghetsfrågor, om man vågar gå ut efter mörkrets inbrott där man bor. Det är en fråga där den borgerliga oppositionen traditionellt är stark och hoppas vinna väljare på nästa år.

Socialdemokraterna är långt i från ensamma om att snegla mot seniorerna. Kriget om deras röster har bara börjat.

Valstrategerna är eniga om att de äldre väljarna blir en nyckelgrupp i nästa års val. Ungefär två miljoner svenskar är över 60 år.

-De är fler, piggare och inte lika partitrogna som förr. Det är en otroligt viktig och intressant grupp, säger Sven-Otto Littorin, moderaternas partisekreterare.

Folkpartiets partisekreterare Johan Jakobsson instämmer:

-Det finns goda skäl att hålla koll på den här gruppen, till stor del är det folk över 60 som ligger bakom socialdemokraternas ras.

En viktig väljare.

Jens Kärrman