Victorias resa blev en mardröm

”Det var fullständigt livsfarligt”

Foto: JACK MIKRUT/PRessens bild
KÖRDE MOT RÖTT LJUS Kronprinsessan Victoria besökte i går områden på Sri Lanka som drabbats av tsunamin. Resan till Röda korsets läger Balapitiya blev en otäck upplevelse för prinsessan och de andra passagerarna i den tio bilar långa konvojen. Victorias chaufför höll en vansinnig fart, körde mot rött – och var nära att frontalkrocka med en mötande lastbil.
NYHETER

COLOMBO

Victorias färd på Sri Lankas gator blev en mardröm.

I vansinnesfart körde kronprinsessans chaufför mot rött och höll på att krocka med en mötande lastbil.

– Det var fullständigt livsfarligt, säger Elisabeth Tarras-Wahlberg.

Kronprinsessan Victoria avslutade i går sitt besök på Sri Lanka med att besöka områden som drabbats av tsunamikatastrofen.

Resan till Röda kors-lägret Balapitiya tog två timmar och blev dramatisk.

Med en polisbil i spetsen körde Victorias tio bilar långa konvoj i vansinnesfart på de små landsvägarna. Hastigheten var långt över den tillåtna, 60 kilometer i timmen.

Sprang i panik

För att hinna med det intensiva schemat bröt chaufförerna mot trafikreglerna genom att upprepade gånger köra mot rött.

Lokalbefolkningen fick väja och gångtrafikanterna sprang i panik av vägen för att inte bli påkörda av den skenande konvojen.

Vid ett tillfälle försökte Victorias chaufför köra om en buss i en kurva, men tvingades snabbt väja då BMW:n höll på att frontalkrocka med en stor lastbil.

Reagerade starkt

– Det var fullständigt livsfarligt. Vi var tvungna att be dem att sänka farten, säger Elisabeth Tarras Wahlberg, hovmarskalk och kronprinsessans mentor.

Trafikolyckor är vanliga i Sri Lanka. På vägen mellan städerna Galle och Colombo, där Victoria färdades, dör omkring en person i veckan, långt fler skadas allvarligt.

Journalisterna i konvojens pressbuss reagerade starkt på vansinnesfärden. För att överhuvudtaget hinna med tvingades föraren trycka gasen i botten.

– Det var helt sjuka omkörningar. Det är klart att jag blev skakig och rädd, säger Roland Zuiderveld, reporter på SVT.

Kronprinsessan Victoria säger själv om den vådliga bilfärden:

– Ja, det gick för fort. Jag kan verkligen förstå er som färdades sist i konvojen.

Daniel Nyhlén