Svart rök från Sixtinska kapellet

Ingen ny påve utsedd efter första dagen av konklav

Foto: filippo monteforte/AFP
Svart rök syntes vid 20-tiden från skorstenen på Sixtinska kapellet. Kardinalerna lyckades inte välja en ny påve den första dagen.
NYHETER

Strax efter klockan åtta på kvällen bolmade den svarta rök ut från skorstenen i Sixtinska kapellet, som signalerar att ingen ny påve utsetts.

På tisdagen fortsätter de 115 kardinalernas arbete, med högst fyra voteringar inplanerade.

Foto: AP
De 115 röstberättigade kardinalerna samlades vid halvfem-tiden i Sixtinska kapellet i Vatikanen. Nästa gång de visar sig för omvärlden kommer någon av dem att vara den 265:e påven.

Till en början såg dock röken ganska blek ut. De omkring 20 000 åskådarna på Petersplatsen först applådera entusiastiskt.

– Den är vit, den är vit, hojtade många. Men yran lade sig snabbt när skorstensröken tjocknade och mörknade.

I ett avlyssningssäkert rum i Sixtinska kapellet ska konklaven rösta tills två tredjedelar är eniga.

– Den nye påven har redan blivit utsedd av Gud. Genom bön ska vi nu försöka få reda på vem han är, säger kardinalen Ennio Antonelli till AP.

115 kardinaler från 52 länder ingår i den så kallade konklaven, den församling som har i uppgift att utse en ny påve.

Intrigerna i konklaven omgärdas av stort hemlighetsmakeri. För att inget ska läcka ut sitter de i ett avlyssningssäkert rum i Sixtinska kapellet.

Under golvet har störningsutrustning som gör det omöjligt att tjuvlyssna på överläggningarna installerats.

Kardinalerna har även fått avlägga ett löfte om att inte diskutera påvevalet med någon utanför konklaven.

Konklaven inledd

Vid halvfem-tiden idag gick kardinalerna in i Sixtinska kapellet.

– Kardinalerna letar efter sina sittplatser medan de sjunger en litania, en bön om helige andes närvaro, säger Aftonbladets medarbetare Åke Malm som följer påvevalet på plats i Vatikanen. Det är väldigt högtidligt naturligtvis, för alla vet vilket stundens allvar som väntar på dem.

Den första delen av ceremonin kunde följas på tv över hela världen, men efter att portarna stängts är den enda signalen till omvärlden om hur det går, färgen på röken som stiger från kapellets skorsten.

Fyra omröstningar om dagen

Enligt Aftonbladets utsände Åke Malm har runt 15 000 pilgrimer och turister samlats på Petersplatsen för att vänta på den vita rök som släpps ut när en ny påve är utsedd.

Omröstningar som slutat i oenighet illustreras med svart rök.

Konklaven brukar dra ut på tiden, men rent teoretiskt kan en ny påve vara utsedd redan på måndagseftermiddagen.

De kan även välja att skjuta på den första omröstningen till på tisdag. Från och med tisdagen kommer de i så fall att rösta sammanlagt fyra gånger om dagen – två på förmiddagen och två på eftermiddagen.

Under den första veckan krävs en kvalificerad majoritet – 77 av 115 röster, därefter räcker det med att fler än hälften är eniga i sitt val.

Så väljs en ny påve

Robert Triches, Anders Thoresson, Daniel Wåckner

ARTIKELN HANDLAR OM