Tre mord - inga spår

Polisens enda ledtråd: Offret hade mustasch

1 av 3 | Foto: HENRY LUNDHOLM
Slussen: Kroppen var styckad i sex delar Tid: 30 mars, 14-tiden och 10 april på eftermiddagen. Plats: Armarna, benen och huvudet hittades i en säck på Riddarfjärdens is nedanför hotell Hilton vid Slussen i centrala Stockholm. Bålen återfanns tio dagar senare i en O"neill-väska i Danvikskanalens utlopp vid Mashamnen på Södermalm. Kön: Man Kroppens skick: Styckad i sex delar. Ansiktet var i gott skick. Polisens teori: Styckmord Spaningsläget: Identiteten är fortfarande okänd. Polisen har fortfarande några tips på personer som saknas att kolla upp. I övrigt har utredningen kört fast när det gäller att fastställa identiteten. Fingeravtrycken har varken hittats i register i Sverige eller i de nordiska grannländerna. Den rättsmedicinska undersökningen är ännu inte slutförd. Därför är dödsorsaken oklar och tidpunkten för mordet inte fastställd.
NYHETER

En vit man med mustasch.

Det är allt polisen vet om mordoffret som hittats inlindat i en plastsäck i Gnesta.

I går gick det ut rikslarm till samtliga polisdistrikt om mordet.

Polisen i Södermanland har ännu inte kunnat fastställa identiteten på den man som hittades mördad invid en landsväg några kilometer sydväst om Gnesta i lördags.

Obduceras i dag

I dag obduceras mannen på rättsläkarstationen i Solna.

– Arbetet kommer att bli tidskrävande, säger Leif Engstrand, presstalesman vid Sörmlandspolisen.

Enbart momentet att öppna säcken som mannen ligger i kommer att ta lång tid eftersom man måste vara ytterst försiktiga och dokumentera allt som görs.

– Man kan ju tänka sig att det finns fingeravtryck någonstans i det här materialet och då kan man inte bara klippa sönder och kasta i papperskorgen, säger Leif Engstrand.

Med hjälp av bland annat fingeravtryck hoppas utredarna få veta vem mordoffret är.

Polisen är även intresserade av eventuella främmande föremål och andra spår som kan finnas i paketet.

Än så länge famlar polisen mer eller mindre i blindo.

”Vi har fått flera tips”

- Vi har fått en del intressanta tips om personer och bilar som uppehållit sig i området på senare tid, säger Leif Engstrand.

Polisen har även fått tips om vem mannen kan vara, men de flesta av dessa tips har kunnat avfärdas efter kontroll.

I går skickades ett rikslarm ut till samtliga polismyndigheter i landet.

- Vi vill veta om det finns några försvunna män som kan passa in på den mördade, säger Engstrand.

Enligt vad Aftonbladet erfar innehåller rikslarmet uppgifter om att mannen hade mustasch och var vit.

Detta är vad polisen har kunnat se efter att ha öppnat plastpåsen lite.

Det var två unga flickor till häst som upptäckte ett delvis dolt paket av mörk plast i skogen omkring tio meter från en mindre allmän väg vid Hällesta, cirka fem kilometer väster om Gnesta, vid lunchtid i lördags.

Kroppen har vikts ihop

Först antog polisen som kom till platsen, och delvis öppnade paketet, att det var delar av en kropp alternativt ett barn med tanke på paketets storlek och form.

Men vid en preliminär undersökning av polisens tekniker visade det sig att det sannolikt rör sig om en hel kropp som vikts ihop i fosterställning.

- Längden på paketet var inte stort. Men det ger utrymme för en hopvikt person, säger Leif Engstrand.

Kroppen bedöms vara i ganska gott skick och tros ha legat på fyndplatsen i minst ett dygn.

Undersöker samband

Sörmlandspolisen kontaktade under helgen kollegorna i Stockholm som arbetar med att lösa fallet med den manskropp som nyligen hittats styckad i två paket vid Slussen och Danvikskanalen.

- Naturligtvis undersöker vi samband. Även om vårt fynd inte rör sig om bara någon enstaka kroppsdel är vi ändå intresserade av eventuella likheter, säger Engstrand.

Tre misstänkta mord på kort tid - och polisen står helt handfallen. Polisen utesluter inte att åtminstone två av morden hör ihop. Aftonbladet har kartlagt morden - likheterna och skillnaderna mellan dem.

Oisìn Cantwell, Camilla Norström

ARTIKELN HANDLAR OM