De kan vara mordoffren

1700 anmäls försvunna varje år i Stockholm - 30 av dem hittas aldrig

NYHETER

Runt 1700 stockholmare anmäls försvunna varje år.

Av dem är det ungefär 30 som aldrig hittas.

Thomas Ruzicka, 32, försvann för ett år sedan efter ett pubbesök på Södermalm i Stockholm. Knappt en timme efter att han stigit av på fel busshållplats ringde någon från hans telefon men det har inte gått att spåra varifrån samtalet gjordes.

Att nästan tvåtusen stockholmare anmäls försvunna på ett år säger inget om det verkliga antalet saknade.

Det finns ett mörkertal -människor kommer tillrätta utan att polisen har varit inblandad, andra har gått vilse och hittar tillbaks själva, anhöriga och vänner letar och hittar den de söker utan att polisen kopplas in.

Hittas ganska snabbt

Och de flesta av de försvunna som anmäls till polisen hittas ganska snabbt.

Det kan handla om dementa som försvinner från ålderdomshem, missbrukare som försvinner från behandling och ungdomar som bråkar med sina föräldrar och håller sig borta några dagar.

Men runt 30 försvunna personer per år kommer aldrig tillrätta.

Söker bland försvunna

Polisen utreder nu tre gåtfulla mord i Stockholm och Södermanland. För att kunna fastställa identiteten på offren går utredarna nu igenom registret i rikskriminalens databas över försvunna personer.

Här finns signalement och tandstatus på personer som varit försvunna i minst 60 dagar.

Aftonbladet kan i dag publicera listan på några av de mest gåtfulla försvinnandena, gåtor som nu kan vara på väg att lösas.

Anders Regnström, 38, busschaufför från Vidbo, norr om Stockholm, har varit försvunnen sedan början av februari i år. Fyra dagar efter sista livstecknet brann hans hus ned till grunden. Polisen har konstaterat att branden var anlagd och att Regnström inte befann sig i huset. Ingenting tyder på att han har försvunnit frivilligt.

Christer Pettersson, 42, från Sala försvann i augusti förra året. Han åkte på en svart-grå herrcykel utan pakethållare.

Pierre Westerholm, 24, försvann efter ett besök på krogen Svejk på Södermalm i Stockholm i december förra året. Han bodde på vandrarhemmet vid Zinkensdamm men dök aldrig upp där efter att en taxichaufför släppt av honom på Ringvägen.

Gunnar Fetz, 47, från Johanneshov i Stockholm har varit försvunnen sedan september förra året.

Källa: Efterlyst

Oisín Cantwell

ARTIKELN HANDLAR OM