Stort sug efter SOLEN

Skynda att fynda om du vill ha värme och sköna bad i sommar

Foto: malin arnesson
Sommarens stora resemål verkar bli Turkiet. Resebolagen rapporterar att flera av de attraktivaste platserna börjar bli slutsålda. Ska du till stranden i Ölüdeniz kan det vara läge att bestämma sig inom kort.
NYHETER

Resebolagen jublar - försäljningen av sommarresor ökar stort och platserna på de mest attraktiva hotellen i sommar håller redan nu på att ta slut.

– Vi har legat konstant på tio procent över förra årets reseförsäljning sedan nyår, säger Lottie Knutson på Fritidsresor.

Turkiet är sommarens stora resemål.

Flera resebolag har ökat kapaciteten till Turkiet, både genom att sätta in fler plan men också genom att köra större flygplan.

– Vi har varit tvungna att sätta in extra flyg till Turkiet och det kan bli fler längre fram om trycket fortsätter, säger Annika Heinmetz på researrangören Always, som har cirka fyra procents ökning av antalet bokade resor.

Ännu mer tryck är det hos kollegan Ving, som också märkt stort intresse för resor till länder utanför EU, exempelvis Turkiet.

Går att hitta fler flyg

– Det är sommarens stora resmål, säger Claes Pellvik på Ving. Hittills i år har vi totalt sålt 20 procent fler resor än förra året vid samma tid.

Även Ving har arrangerat extraflyg till Turkiet. Och det kan bli fler om efterfrågan fortsätter att vara hög.

– Absolut. Det är inga problem att få tag på flygplan på den internationella flygmarknade om vi skulle behöva det, säger Pellvik.

Det som kan bli problem att få tag på, och som redan börjar ta slut för sommaren, är platser på attraktiva hotell och stora lägenheter för exempelvis barnfamiljer.

Vill hålla budget

– Familjeresor är det stort sug efter, säger Lottie Knutson, som också märkt en stor efterfrågan på resepaket där alla kostnader är inräknade i ett och samma pris. Man betalar ett fast pris och sedan ingår resa, logi och all mat men även drinkar, glass och så vidare.

– Det är en attraktiv lösning för många barnfamiljer som har en budget att hålla sig till och som vill undvika att kostnaderna drar iväg.

Av samma skäl ökar också kryssningsresandet.

– Även där vet man på förhand hur mycket semestern ska kosta, och det tycker många är bra.

Den som vill försäkra sig om sol och värme i sommar gör bäst i att boka sin resa så fort som möjligt. Även om det inte är riktig kris ännu, så börjar valfriheten att minska.

Robert Triches