Fem års fängelse för polis som rånade bank

NYHETER

Bollnäs

Fem års fängelse blir straffet för den polis som mitt under julrushen rånade Nordeabanken i Söderhamn, enligt en dom i Bollnäs tingsrätt på måndagen.

– Sex år tycker jag hade varit rimligt. Tingsrätten har gett honom för mycket rabatt för att han förlorade jobbet. Annars är jag ganska nöjd, domen är mycket välskriven, säger åklagaren Nils Hallonsten till TT.

Vid rånet kom mannen över närmare 700000 kronor. Maskerad och med en pistolliknande plastattrapp rusade han den 17 december in i banken och ropade ”Detta är ett rån”. Vittnen hörde honom sedan tala engelska och bland annat säga ”Give me the money”, ge mig pengarna. När han lämnade banken vände han sig om och sade ”Merry Christmas”, god jul.

Deltog i jakten

Med pengarna i en säck sprang han ut på en parkering och tvingade ut en kvinna ur en bil som stod parkerad med motorn i gång. Den stulna bilen hittades senare övergiven i en annan del av Söderhamn. Ett stort pådrag jagade sedan rånaren. Mannen deltog själv i jakten och sade sig ha sett rånaren springa i en viss riktning. Han följde med en poliskollega, som trillat i Söderhamnsån och blivit blöt under spårningen, till polisstationen. Rånaren låste där in bytet och sin förklädnad på sitt tjänsterum. Därefter återvände de båda poliserna till jakten på rånaren.

Så småningom greps fyra personer, misstänkta för rånet, i olika hyreslägenheter. De släpptes dock senare eftersom de inte hade med rånet att göra.

Köpte bil

Mannen har erkänt rånet och sagt att det var ekonomiska problem som drev honom.

I januari köpte han en bil för 219000 kronor med en del av de stulna bankpengarna.

Tingsrätten dömer honom för olaga hot, rån, tillgrepp av fortskaffningsmedel, grovt bedrägeri och grovt tjänstefel.

I domen ingår också ett fall av bedrägeri då mannen själv gjorde en stöldanmälan om ett inbrott i sin egen bostad. I sammanhanget fick han ut 20000 kronor för mycket av försäkringsbolaget.

Mannen ska betala skadestånd till bland annat Nordea med 234600 kronor. Banken har fått tillbaka stora delar av rånsumman.

Den rättspsykiatriska undersökning som mannen har genomgått är sekretessbelagd, men i domen konstaterar tingsrätten att han haft en personlighetsstörning och att han behöver behandlande samtal under strafftiden.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM