Liket funnet utanför Gnesta var man i 50-årsåldern

NYHETER

Den döde man som i helgen hittades i en plastsäck utanför Gnesta är omkring 50 år och är nu helt säkert identifierad enligt polisen.

Under måndagen tog Stockholmspolisen över utredningen av ärendet.

De två andra personer som den senaste tiden hittats döda i Stockholm och Norsborg söder om huvudstaden är ännu oidentifierade.

På måndagskvällen lämnade polisen besked att mannen som hittats i Gnesta är identifierad.

Det är en man i 50-årsåldern från Stockholmsområdet som har varit anmäld försvunnen sedan flera månader och polisen är säker på att brott ligger bakom.

– Vi har rubricerat det som mord, säger Sjöblom.

Han uppger att den hittade mannen är känd av polisen för tidigare brottslighet, men han är inte tungt belastad.

I övrigt är det för tidigt att spekulera om eventuella motiv, säger Sjöblom.

TT: Hur säkra är ni på att det är rätt identitet?

– Vi har ganska mycket, men väntar in definitiva uppgifter mycket snart.

Obduktionen av den man som i lördags hittades död i en plastsäck vid Hällesta väster om Gnesta har gett mordutredarna flera viktiga pusselbitar.

Det enda polisen ville avslöja på måndagen är att mannen var omkring 50 år, att han hade kläder på kroppen och att kroppen var intakt, det vill säga kroppen är inte styckad.

Rättsläkarna har inte kunnat säga exakt hur länge mannen varit död, men det kan vara upp till ett halvt år.

Förtegen om dödsorsak

– Vi har kommit en bit på väg, men det krävs ytterligare kontroller. Vi måste vara säkra till hundra procent innan vi anser att identiteten är klar, säger Leif Engstrand, presstalesman vid Sörmlandspolisen, till TT.

Enligt Engstrand stämmer signalementet på mannen inte överens med några försvunna personer i Sörmland. Han vill inte säga hur mannen dödats och om han har några yttre skador på kroppen.

Södertörnspolisens tekniker fortsatte på måndagen undersökningen av den grop i Norsborg söder om Stockholm där kvarlevor av en död man hittades i söndags.

– Teknikerna hittade ytterligare några skelettdelar, men ännu saknas huvudet. Jag tror att vi behöver hitta huvudet för att säkert kunna identifiera honom, säger kriminalinspektör Christer Johansson till TT.

I Södertörns polisdistrikt saknas de senaste tolv åren bara en man där polisen tror att ett brott ligger bakom försvinnandet.

Inget samband

Det är inte bara polisen i Sörmland och på Södertörn som utreder färska likfynd. Efter två veckor har Citypolisen i Stockholm ännu inte identifierat den man som hittats styckad i plastsäckar på olika platser i innerstan.

– Det här är besvärligt för oss. Utan identitet har vi svårt att komma någonstans, säger Citypolisens informatör Kjell Lindgren.

Trots mängder av tips och en omfattande teknisk undersökning av fynden har utredarna inte gjort några avgörande framsteg i utredningen.

– Den här veckan ska Tandläkartidningen skriva om fallet och här hoppas vi på nya tips, fortsätter Kjell Lindgren.

Enligt Lindgren finns det i dag inget samband mellan de tre likfynden i Gnesta, Norsborg och Stockholm.

Kjell Rynhag/TT

ARTIKELN HANDLAR OM