Varslad ombudsman i Metall får ersättning

NYHETER

Trollhättan

Före detta ombudsmannen i Metalls avdelning 112 i Trollhättan, Tommy Larsson, som sades upp efter sex- och spritskandalen, har träffat en uppgörelse om ekonomisk ersättning med Metall.

Enligt vad Sveriges Radio Väst erfar får Tommy Larsson minst en miljon kronor av Metall.

Metall drar tillbaka varslet om uppsägningen, men Larsson slutar ändå sitt arbete på avdelningen.

För ett halvår sedan berättade han offentligt om hur en del av avdelningens förtroendevalda och anställda agerade med medlemmarnas pengar.

Det handlade om nattklubbsbesök utomlands, om riklig konsumtion av sprit och om löspenisar som delats ut till kvinnliga kollegor i avdelningen.

Fyra varslades

Metall ställde till med räfst och rättarting. Fyra ombudsmän varslades om uppsägning och hela styrelsen med ordförande Kennet Freiholtz i spetsen avgick i oktober.

Larsson, liksom de övriga tre ombudsmännen, tog strid mot Metall och hävdade att uppsägningen skett på felaktiga grunder och nu har han fått upprättelse, även om han är förhindrad att säga något om vad uppgörelsen innebär.

Inte heller Anders Ferbe, informationschef på Metall, som var hårt engagerad i att röja upp efter skandalen, går närmare in på innehållet i uppgörelsen.

– De summor du nämner låter onekligen ganska höga. Exakt vilka nivåer det landat på vet jag inte, men det är inte på den nivån, säger Ferbe till TT.

Enligt Ferbe har Metall som arbetsgivare förhandlat med Larsson enligt lagen om anställningsskydd. Det har man även gjort med en av ombudsmännen och förhandlingar har inletts med de återstående två.

– De är varslade om uppsägning och då har de en möjlighet att själva säga upp sig. Då slutregleras anställningsförhållandet och hänsyn tas till fordringar och eventuella skulder.

”Skilda uppfattningar”

Larsson skulle egentligen ha betalat tillbaka en del av pengarna, men det kravet faller med uppgörelsen.

TT: Har Larsson varslats felaktigt?

– Det har varit skilda uppfattningar, förbundet har naturligtvis hävdat en annan uppfattning. Men detta är ur världen nu, säger Ferbe.

Utan uppgörelse hade tvisten gått till skiljenämnd.

Samtidigt pågår en förundersökning gällande trolöshet mot huvudman med sex personer inblandade, bland andra Tommy Larsson.

Bertil Åkesson/TT