Professorn: Det handlar om pengar

NYHETER

De rättspsykiatriska klinikerna skickar dömda, psykiskt sjuka våldsbrottslingar rakt ut i friheten i sina gamla hemländer. Allt för att spara pengar.

- Det är upprörande och oansvarigt, säger Anders Forsman, professor i rättspsykiatri.

Foto: Foto: SVEN-OLOF ENGLUND

Han är en av Sveriges främsta experter på rättspsykiatrisk vård av grova brottslingar. Han kan inte se några rumsrena motiv till att skriva ut en dömd mördare efter knappt tre månaders vård.

- Frågar du ansvarig läkare så kommer du antagligen att få höra att patienten var tillräckligt frisk för att transporteras. Men det är bara ett sätt att dölja att de inte är beredda att bekosta vården själva, säger Anders Forsman till Aftonbladet.

"Lockande att spara"

Det har hänt flera gånger att personer som dömts för grova våldsbrott och utvisning snabbt har skickats ut från Sverige. Syftet är att spara de tusentals kronor per dygn som rättspsykiatrisk vård kan kosta.

- Det är naturligtvis lockande för den som bekostar vården att slippa ifrån utgifterna, säger Forsman.

Normalt sett kan den som dömts till rättspsykiatrisk vård inte skrivas ut utan beslut av länsrätten. Det gäller dock inte den som också döms till utvisning.

"Lucka i lagen"

- Om läkaren anser att patienten är tillräckligt frisk för att transporteras och av någon anledning anser att vederbörande mår bättre av att få åka tillbaka till sitt hemland, så är det läkarens beslut att skriva ut.

En lucka i lagen, kallar Anders Forsman det. En farlig lucka. Tre månaders vård för att bota en sinnessjuk mördare är inte lång tid.

- Att få någon symptomfri är en sak. Men att säga att det inte längre finns någon risk för återfall i brott, är mycket, mycket tveksamt.

Robert Triches