Tre månader - för mord

Teresas make höggs ihjäl - mördaren gick fri efter bara 90 dagar

NYHETER

VIRSERUM

Hennes man dödades inför ögonen på barnen.

Tre månader senare är mördaren fri.

- Han skryter om att han har lurat det svenska rättsväsendet. Det får inte gå till på det här sättet, säger Teresa Selvakumar.

Foto: Mattias Carlsson
"HAN SKRYTER" Här i trädgården höggs Teresa Selvakumars make ihjäl av hennes bror inför ögonen på barnen. Vid rättegången ville tingsrätten i Oskarshamn döma brodern till fängelse, men då en överläkare bedömde honom som psykiskt sjuk blev påföljden vård följd av utvisning. Tre månader senare var han fri. ”Det får inte gå till så här”, säger hon.

Teresa Selvakumar, 44, har nu anmält de egendomliga turerna kring mordet till justitieombudsmannen (JO).

-Hur kan Sverige släppa en mördare mindre än tre månader efter det att han dömdes? Hur ska jag och mina barn kunna gå vidare? säger hon.

Teresa Selvakumar gråter lite när hon berättar, hon säger att hon måste vara stark för barnens skull, men det är svårt.

Mördades med kniv

Den 17 augusti 2004 mördade hennes bror hennes man Gopolan -inför ögonen på hennes barn.

Brodern var på besök hemma hos sin syster i småländska Virserum, och efter ett gräl dödade han hennes man med flera knivhugg i bröstet, magen och halsen.

Under rättegången berättade en dotter hur mördaren högg och högg sitt offer ute i trädgården, och hur han sedan lugnt gick in i villan, för att komma ut och hugga en gång till.

Tingsrätten i Oskarshamn ansåg i sin dom att mannen skulle ha dömts till livstids fängelse - om det gick att döma till fängelse. Men en överläkare ansåg att gärningsmannen var psykiskt sjuk och i stället skulle dömas till sluten psykiatrisk vård, något som tingsrätten och senare Göta hovrätt höll med om.

Utvisades till hemlandet

Den 42-åriga mördaren vårdades i mindre än tre månader -innan han i mars i år plötsligt utvisades till hemlandet Sri Lanka.

-Jag fick veta det här av min syster. Ingen myndighet berättade någonting för mig, säger Teresa.

Mördaren är nu helt fri.

-Jag har hört av släktingar att han planerar att gifta sig. Han skryter om att han har lurat de svenska myndigheterna, att han har spelat sjuk.

Hon säger att hon har förlorat sin man, hon har förlorat allt, hon har sålt huset de bodde i, hon orkar inte bo kvar.

"Var finns skyddet för oss?"

Men det är inte därför hon nu vänder sig till JO.

Hon gör det för att hon vill ha svar på ett antal frågor.

-Hur kan vården i Sverige frige en person som bara några månader tidigare mördat en annan människa? En person som nyligen var så sjuk att det inte gick att döma honom till fängelse?

-Är det här rimligt? Var finns skyddet för oss brottsoffer?

Dubbelmördaren dömdes till vård - ute efter nio månader

Oisín Cantwell