Margot – läsarnas val

NYHETER

Läsarna har gjort sitt val: Margot Wallström är den som de flesta vill se som Göran Perssons efterträdare.

I en undersökning med nästan 70 000 av aftonbladet.se:s läsare vill nästan hälften, 42,5 procent, se Wallström som ny partiledare.

Foto: björn lindahl
Aftonbladets nätläsare ser gärna EU-kommissionären Margot Wallström som Göran Perssons efterträdare på statsministerposten.

På andra plats kommer justitieminister Thomas Bodström med 38,2 procent. Övriga kandidater – däribland finansminister Pär Nuder som omnämnts som Göran Persson egen favorit – hamnar låååångt bak i fältet.

Liksom Thomas Östros, Wanja Lundby-Wedin, Ulrica Messing, och Morgan Johansson.

Margot Wallström ses som socialdemokraternas frälsare.

Partiet vill ha henne.

-Hon är fortfarande den givna kandidaten att ta över efter Persson, säger en tung s-politiker.Resultatet är entydigt när Aftonbladet ringer runt till flera tunga makthavare inom socialdemokratin i landet.

Svaren sitter ibland långt inne - de flesta är livrädda för att diskussionen om Göran Perssons efterträdare ska skada partiet.

"Hon är den bästa"

-Allt som skapar osäkerhet är dåligt för partiet. Men visst finns det många som uppskattar Margot Wallström, säger en distriktsordförande.

De vill ha Margot.

Trots hennes utspel på Aftonbladet Debatt i går om att hon vill försvinna från debatten om Göran Perssons efterträdare.

-Jag förstår att hon vill avfärda detta. Men den dag det blir allvar så tror jag ändå att hon är med som en stark kandidat. Hon är helt klart den bästa som finns i dagsläget, säger Anne Ludvigsson, vice ordförande i s-kvinnorna.

Stark kvinna

Pär Nuder göre sig icke besvär.

Finansministern som hårdlanserats av Persson är det inte många som nämner.

Och det är inte bara s-kvinnorna som vill se en stark kvinna som partiledare. Det vill en majoritet av de socialdemokrater som Aftonbladet pratar med.

-Anna Lindh framstod som en självklar efterträdare. Men det är fortfarande en kvinna som många vill se på partiledarposten, och då är det Margot som är den givna kandidaten, säger en framträdande s-politiker.

Andra som nämns är LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin, 50, biträdande näringsminister Ulrica Messing, 37, och biståndsminister Carin Jämtin, 40.

"Inte mogna än"

De två senare har av Persson pekats ut som starka framtidshopp i regeringen.

Kanske med betoning på framtid.

-Det är bra namn på sikt. Men de är inte mogna uppgiften än, säger en distriktsordförande.

Statsminister Göran Persson har valt att inte kommentera Margot Wallströms debattartikel.

Claes Petersson, Robert Triches

ARTIKELN HANDLAR OM