Ende gripne Beslan-terroristen inför rätta

Anhöriga och offer kan gå på den öppna rättegången

NYHETER

Idag på tisdagen avhandlades de inledande formaliteterna i rättegången mot Nur-Pashi Kulayev, 24.

Han är den ende gripne av de överlevande terroristerna i det tragiska gisslandramat i skolan i Beslan.

330 barn och vuxna dödades och 700 skadades i dramat som pågick i flera dygn.

Foto: AP/NTV
Den 1 september förra året tog terrorister hundratals barn och vuxna som gisslan i en skola i Beslan i Nordossetien. Dramat fortsatte under flera dygn.

Det var på de första skoldagen i Skola Nr 1 i Beslan i republiken Nord-Ossetien som över tusen barn, lärare, föräldrar och mor- och farföräldrar togs som gisslan.

I flera dagar satt de fångna i skolan med sprängamnen apterade överallt omkring sig och utan varken mat eller vatten. De största brittiska och amerikanska tv-kanalerna sände direkt i från platser utanför skolan. Människor över hela världen följde den tragiska utvecklingen.

Situationen exploderade i ett blodbad den 3 september förra året.

Nur-Pashi Kulayev var den ende terroristen som greps efter att dramat nått sin kulmen.

Länge gick det rykten om att några av gisslantagarna lyckades fly i kaoset. Det har aldrig blivit bekräftat. De flesta dödades, bland dem flera kvinnor.

Rättegången i Nord Ossetien högsta domstol kommer att vara öppen för allmänheten, skriver norska tidningen Dagbladets nätupplaga.

Det innebär att överlevande och offrens anhöriga där se förövaren Nur-Pashi Kulayev, som erkänt att han var med, i rättegångssalen.

Han har i rysk tv sagt att han inte själv dödade någon i gymnastiksalen och att han tyckte synd om de fångna barnen.

Han står anklagad för mord, gisslantagande, terrorism och flera andra allvarliga brott. Han riskerar livstidsstraff eller dödstraff, skriver Dagbladet.

Nur-Pashi Kulayev sägs ha varit livvakt till terrorledaren utpekad som hjärnan bakom aktionen, tjetjenen Sjamil Basajev.

Basajev är på fri fot och jagas av ryska trupper.

Tidigare artiklar:

Simone Söderhjelm

ARTIKELN HANDLAR OM