Joseph Ratzinger vald till den 265:e påven

Nye påven Joseph Ratzinger tar namnet Benedictus XVI.
NYHETER

Strax före klockan 18.00 på tisdagskvällen bolmade vit rök ut ur skorstenen på Sixtinska kapellets tak.

Senare kom den nye påven tysken Joseph Ratzinger ut och mötte folkets jubel på Petersplatsen.

Hans egenvalda påvenamn blir Benedictus XVI.

Minuter efter att folket jublat över det som alla på plats såg - vit rök ur skorstenen på Sixtinska kapellets tak - kom kardinalerna ut.

Samtidigt var förvirringen stor bland världens nyhetsmedia. Vissa – som AP och Sky News – såg först svart rök men fick snabbt ändra sig till vit. Som senare byttes till en mer försiktig formulering om att röken tycktes vara vit.

Även bland svenska media rådde förvirring. SVT och TV4 såg också svart - till en början.

Klockorna klämtade

Två minuter efter klockan sex klämtade Peterskyrkans klockor som bekräftade att den nye påven är vald.

Kardinal Joseph Ratzinger var en av de favoriter som nämnts inför konklaven. Hans chanser bedömdes som särskilt stora att bli vald om kardinalerna kunde enas snabbt. Det var oklart om han valts i den fjärde eller femte omröstningen.

Gav sin första välsignelse som påve

Den nye påven Benedictus XVI uttalade sedan sin välsignelse över staden Rom - där han nu är biskop - och den övriga världen.

– Kära bröder och systrar, efter den store påven Johannes PaulusII har kardinalerna valt mig, en enkel och ödmjuk arbetare i Herren vingård, sa han innan välsignelsen.

Hemligt val

Några detaljer om hur omröstningarna gått bland kardinalerna i Sixtinska kapellet har inte läckt ut. De kommer förmodligen att förbli en hemlighet i hundra år.

De 115 kardinalerna har diskuterat utan någon som helst kontakt med omvärlden. Även när de däremellan vistats i Santa Marta-residenset var de förbjudna att använda sig av tv- och radioapparater, telefoner och datorer. De tilläts heller inte tala med de kockar och annan personal som fanns i residenset.

Tidigare artiklar:

Karin Fyrlund, Robert Triches, TT