Pär Nuder fuskade med SSU-bidragen

NYHETER

Finansminister Pär Nuder fuskade med bidrag.

Skattebetalarna lurades betala ut flera hundra tusen kronor för mycket till SSU när han var ordförande, skriver Dagens Nyheter.

Foto: MATTIAS CARLSSON
hundratusentals kronor Nu dras finansminister Pär Nuder in i SSU-skandalen. Under hans tid som ordförande lurades skattebetalarna på flera hundra tusen.

SSU-skandalen bara växer.

Dagens Nyheter har granskat SSU-Stockholms läns räkenskaper under Pär Nuders år som ordförande under 1980-talet.

Enligt DN har Pär Nuder varit ansvarig för att förbundet angivit alldeles för höga medlemssiffror. I vissa fall var det verkliga medlemsantalet bara en tiondel av det angivna.

180000 för mycket

Det falska medlemsantalet användes för att söka bidrag från landstinget. Nuder har själv undertecknat ett par sådana ansökningar, skriver tidningen. Han har också i flera fall personligen gått i god för det redovisade medlemsantalet.

De falska siffrorna ledde bland annat till att SSU i Stockholms län fick 180000 kronor för mycket i rörliga medlemsbidrag från landstinget under 1990.

Ordförande 86-89

Detta är dock bara en liten del av de bidrag som Nuder och SSU ska ha lurat till sig. Den verkliga siffran är troligtvis flera gånger större, skriver DN.

Pär Nuder var ordförande i SSU-Stockholms län från 1986 till början på 1989.

-Det talades redan då om den här märkliga ökningen i länet. Det var någonting som man skämtade lite om, säger en källa med god insyn i arbetarerörelsen.

Olle Castelius