Larmade om våldtäkt – polisen kom aldrig

”Polisen måste prioritera”

NYHETER

En flicka utsattes för ett våldtäktsförsök i Finspång. Hennes kompis larmade polisen.

Men någon polispatrull kom aldrig.

Flickorna, som är i 13-14-årsåldern, var i fredags på väg hem från ett skoldisco när de skildes från varandra en kort stund.

När de senare möttes igen berättade den ena att hon blivit överfallen och utsatt för ett våldtäktsförsök.

Ingen polispatrull

– När kompisen fått klart för sig vad som hänt ringer hon till polisen. Men larmet hanterades inte på ett bra sätt, för att uttrycka sig diplomatiskt. Det skickades ingen polispatrull till Finspång trots att länskommunikationscentralen pratade med flickans pappa, säger närpolischefen Tony Georgson till Norrköpings Tidningar.

Flickans föräldrar kontaktades först i måndags av Finspångspolisen som då upptäckte att händelsen fortfarande inte var polisanmäld. Flickan mår så dåligt att hon inte vill berätta vad hon varit med om.

Hade inga skador

Hans Lundgren, chef för polisens länskommunikationscentral, säger till Norrköpings Tidningar att polisen hade kontakt med flickans föräldrar, men att man kom överens om att händelsen skulle anmälas till ordningspolisen. Flickan var hemma, hade inga direkta skador och därför skickades ingen radiobil.

– Polisen måste prioritera, det handlar om resurser. Under fredags- och lördagskvällarna brukar det generellt sett vara mycket att göra i Norrköping och Linköping. Men strävan är alltid att vara på plats så fort som möjligt. Jag litar på att operatörerna gör rätt prioriteringar, säger Hans Lundgren.

Våldtäktsförsöket utreds av polisens våldsrotel i Norrköping. Även polisens agerande ska synas.

– Om det har begåtts ett misstag är det mycket beklagligt. Vi håller på att titta på varför man inte skickade någon bil, säger Hans Lundgren till aftonbladet.se.

Polisen ska analysera hur arbetssituationen såg ut den aktuella kvällen. En åklagare ska sedan bedömma om det har begåtts något fel.

Fick behålla jobben

En liknande incident inträffade i april 2004 i Täby utanför Stockholm.

En ung kvinna överfölls och släpades in i ett skogsparti, där våldtogs hon och misshandlades i tre timmar.

Kvinnan lyckades under överfallet ringa en väninna som larmade polisen. Men vid länskommunikationscentralen i Stockholm lät den tjänstgörande operatören och hans två chefer bli att föra uppgifterna vidare.

Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd har bestämt att de tre ansvariga poliserna får behålla sina jobb.

Ärendet är dock inte avslutat, poliserna har åtalats för tjänstefel och ska upp i rätten på fredag.

Läs mer

Läs även

Anders Thoresson, TT

ARTIKELN HANDLAR OM