Nio av tio litar inte på polisen

Tror inte att de kommer att få hjälp när de behöver det

Foto: ulf höjer
orolig Närpolisen Per Fahlström tror att ett urholkat förtroende för polisen kan leda till att färre brott klaras upp.
NYHETER

Allmänhetens förtroende för polisen är kört i botten.

Nio av tio litar inte på att polisen kommer när de behöver hjälp, visar en enkät på aftonbladet.se.

– Det kan ta väldigt lång tid att bygga upp nytt förtroende, säger Brottsförebyggnade rådets generaldirektör Jan Andersson.

Foto: birgitta rydbeck
Generaldirektör Jan Andersson.

För ett år sedan våldtogs en kvinna i Täby i timmar utan att polisen kom – trots att de larmats.

I helgen hände det igen.

En tonårig flicka i Finspång utsattes för ett våldtäktsförsök, men ingen patrull skickades till platsen.

”Siffrorna slående”

En undersökning på aftonbladet.se visar att nära nio av tio, 87 procent, inte litar på att få hjälp av polisen när de behöver det. Över 46 000 har röstat.

– Siffrorna är slående. De sticker i ögonen. Händelser som de här skapar misstroende i stället för förtroende, säger Brottsförebyggnade rådets generaldirektör Jan Andersson.

– Om det sker flera liknande händelser och människor uppfattar det som vanligt förekommande tar det väldigt lång tid att bygga upp förtroendet på nytt, säger han.

Och minskat förtroende kan få förödande konsekvenser.

– Om vi inte litar på polisen, att de hjälper oss och gör ett bra arbete, så skapar det en negativ spiral som gör att polisen inte heller kan göra ett bra arbete, säger Jan Andersson.

”Bilden sämre än verkligheten”

Jan Andersson menar dock att Aftonbladets undersökning inte är riktigt rättvisande:

– Det är oftast de som är missnöjda som svarar. Allmänheten har ett stort förtroende för polisen, även om det har naggats i kanten lite de senaste åren.

– Bilden av polisens förmåga är mycket sämre än polisens förmåga faktiskt är. Folk som har utsatts för brott och varit i kontakt med polisen är ofta positiva, säger Jan Andersson.

Ska arbeta när brotten begås

Rikspolischefen Stefan Strömberg befinner sig på resande fot och har inte kunnat tala med Aftonbladet.

Via mejl kommenterar han Aftonbladets enkät.

– Polisen ska arbeta när brotten begås. Vi anstränger oss hela tiden för att bli effektivare och för att folks förtroende för polisen ska öka. Till exempel arbetar vi för en effektivare utredningsverksamhet, bättre kommunikationssystem, anpassade arbetstidscheman och nya polismetoder, skriver Strömberg.

Kan ge sämre utredningar

Per Fahlström är biträdande närpolischef vid polisstationen i Globen. Han tycker att resultatet i Aftonbladets nätfråga är alarmerande.

– Det är allvarligt att så många känner så. Ett minskat förtroende ger sämre utredningar, det blir svårare att få folk att ställa upp och berätta vad de vet, säger Per Fahlström.

I sitt arbete kommer närpoliserna dagligen i kontakt med allmänheten, både som brottsoffer och som privatpersoner. Per Fahlström känner inte igen undersökningens resultat från dessa möten.

– Oftast är det positiva reaktioner. De tycker att vi har ett svårt arbete och stöttar oss, säger han.

Långsiktigt arbete

Negativ uppmärksamhet, som vid de uteblivna utryckningarna, har stor påverkan på folks attityder menar Fahlström. Och när väl skadan väl är skedd börjar ett långt och mödosamt arbete:

– Det enda sättet att ändra folks attityder är genom bra relationer. Det kan man bara skapa genom att träffa dem och prata – ansikte mot ansikte.

Läs mer

Läs även

Anders Thoresson

ARTIKELN HANDLAR OM